Így érkezett meg a szentatya Budapestre

Novák Katalin katonai tiszteletadás mellett fogadta a szentatyát. A köztársasági elnök ajándékokkal készült, és a családtagjait is bemutatta neki.

2023. 04. 28. 9:26
null
Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megérkezett Ferenc pápa a Szent György térre

Katonai tiszteletadás mellett, a Sándor-palota előtti téren fogadta Ferenc pápát a köztársasági elnök, ahová már tegnap kitűzték a vatikáni zászlót. A díszünnepség során először a vatikáni himnuszt, majd a magyar himnuszt hallgatták meg. Az állami és egyházi méltóságok egyenként köszöntötték a szentatyát. Az ünnepélyes ceremónia után az egyházfő udvariassági látogatást tett a Sándor-palotában az államfőnél. Novák Katalin köztársasági elnök ajándékokkal készült a szentatyának, és családtagjait is bemutatta neki. A beszélgetés spanyol nyelven zajlott.

Orbán Viktor miniszterelnök szintén ott van a Sándor-palotánál. A hivatalos menetrend szerint vele 11:55-kor találkozik Ferenc pápa a Karmelitában. 

Tapssal és ajándékkal fogadták 

Ferenc pápa elhagyta a repülőgépet. Egészségügyi okokból, a többséggel ellentétben a gép túloldalán szállt ki, a kerekesszéket ugyanakkor nem használta. A jelenlévők tapssal fogadták a szentatyát. A repülőtéren száz gyerek is várta Ferenc pápát, közülük két, magyar népviseletbe öltözött gyerek egy frissen sült kenyeret és sót adott át neki. A pápa a kenyeret azonnal meg is kóstolta. A köszöntések után a szentatya elsőként egy 20 perces négyszemközti találkozón vett részt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel a repülőtéren.

SEMJÉN Zsolt; FERENC pápa
Ferenc pápa Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel beszélget. Fotó: ( MTI/Miniszterelnökség/Botár Gergely)

Megérkezett Ferenc pápa Budapestre

Néhány perccel ezelőtt megérkezett a szentatya repülőgépe Budapestre. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és a kormány több tagja, köztük Szijjártó Péter külügyminiszter, valamint Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Azbej Tristan, a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár a reptéren várta Ferenc pápát. Az egyház képviseletében Erdő Péter bíboros, és az esztergom-budapesti érsek, Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és Kocsis Fülöp érsek-metropolita volt jelen.

@hirtv_official 🤩MEGÉRKEZETT!🤩 Ferenc pápa gépe ma reggel landolt Budapesten! Kövesd a HírTv-n a Pápalátogatást élőben péntektől vasárnapig! #pápa #francesco #foryou #nekedbelegyen #vatikan #budapest ♬ Pieces (Solo Piano Version) - Danilo Stankovic

Ferenc pápa repülőgépe péntek reggel 8 óra 21 perckor indult el a Róma–Fiumicino nemzetközi repülőtérről. Ferenc pápát egy 35 fős pápai delegáció, valamint több mint 70 újságíró kísérte. A pápai delegáció tagja mások mellett Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár és Paul Richard Gallagher érsek, a vatikáni államközi kapcsolatok vezetője.

A pápalátogatás hivatalos honlapja IDE kattintva érhető el.

Ferenc pápa magyarországi tartózkodását péntekről vasárnapig folyamatosan követhetik a Hír TV-n. Az előkészületekről és a szentatya programjáról minden részlet megtalálható a Hír TV oldalán.

Borítókép: Ferenc pápa köszöntése a reptéren. (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.