Így búcsúzott el Ferenc pápa Magyarországtól

Hivatalosan búcsúztatták a szentatyát a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Magyar Nemzet
2023. 04. 30. 18:02
null
Ferenc pápa Repülőtér Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novák Katalin köztársasági elnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és egyházi vezetők, többek között Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek, Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke búcsúztatták Ferenc pápát a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren.

Fotó: Kurucz Árpád

A szentatya kezet fogott valamennyi jelen lévő egyházi méltósággal, a köztársasági elnöktől Ferenc pápa hosszú kézfogással búcsúzott. Ferenc pápa végül a repülőgépről mosolyogva, integetve köszönt el.

A szentatya gépe este 6-kor szállt fel Budapestről. 

Ferenc pápa háromnapos magyarországi látogatása a katolikus egyházfő 41. apostoli útja volt. 

Ferenc pápa Repülőtér
Fotó: Kurucz Árpád

 

Ferenc pápa Magyarországon

Pénteken érkezett Budapestre Ferenc pápa. A katolikus egyházfő két éven belül immár másodszor látogat Magyarországra, 2021-ben az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson vett részt hazánkban. A szentatya péntek délután a budai Várban egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel, majd Novák Katalin köszöntötte. A köztársasági elnök elmondta, hogy a magyarok és milliók világszerte a béke emberét látják a pápában. Ferenc pápa beszédében hosszan méltatta Budapestet, és új európai politikát sürgetett, amelyben nagyobb szerepet kellene kapnia a békére való törekvésre. Később, délután 5 órakor a Szent István-bazilikában egyházi személyekhez intézett beszédet a szentatya. Beszédében a pápalátogatás jelmondatának – Krisztus a jövőnk! – értelmét fejtette ki. Szombat délelőtt a Rózsák terén a Szent Erzsébet-templomban menekültekkel, szegényekkel találkozott a pápa. Ottani beszédében úgy fogalmazott, az igazi hit kockáztat, kilép a külvilágba. Ezek után délután fél 5-kor Ferenc pápa a Papp László Sportarénában megjelent 11 ezer fiatalnak mondott beszédet, azt kérte tőlük, hogy ne virtualizálják az életeteket, és mint mondta, az ember nem attól lesz nagy, hogy mások fölé emelkedik, hanem attól, hogy másokhoz leereszkedik; nem mások kárára, hanem mások szolgálatával. 

Vasárnap délelőtt több tízezren hallgatták a szentatyát a Kossuth téren, ahol megtartotta szentmiséjét. Ferenc pápa kiemelte: „Béke kell, bölcsőkkel és nem sírokkal teli jövő”. Délután, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán elmondott beszédében úgy fogalmazott, hogy az ellentétes ideológiák homologizációba torkollnak, amely ideológiailag gyarmatosít; a gépekkel kapcsolatba kerülő ember egyre inkább egysíkúvá válik, miközben a közösségi élet szomorúvá és ritkává lesz.

 

Borítókép: Ferenc pápa búcsúzik (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.