A békéscsabai repülőgép-balesetet valószínűleg a pilóta gondatlansága okozhatta

Életveszélyes sérüléseket szenvedett az a pilóta, aki vitorlázó repülőjével tavaly nyáron lezuhant. A nyomozás azt állapította meg, hogy felszállás előtt nem jól rakta össze a gépét, ezért került bajba.

Magyar Nemzet
Forrás: Police.hu2023. 05. 17. 16:09
Forrás: Police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Életveszélyes sérüléseket szenvedett az a pilóta, aki vitorlázó repülőjével tavaly nyáron lezuhant. A nyomozás azt állapította meg, hogy felszállás előtt nem jól rakta össze a gépét, ezért került bajba. A rendőrség az eljárás iratait továbbította az ügyészségre.

Repülőgép-baleset történt 2022. július 19-én, 13 óra 20 perckor a Békéscsabai repülőtéren. Egy vitorlázó repülő vontatás közben nem emelkedett megfelelően, ezért a pilóta leoldott a vontatókötélről és a gép lezuhant. A becsapódás után még csúszott a füves kifutón, végül egy fás, bokros területen állt meg. A pilótát súlyos, életveszélyes állapotban vitték kórházba a mentők. 

A baleset egy többnapos repülőtábor ideje alatt történt, amit a csabai repülőtéren szervezett egy helyi egyesület. A esetet megelőző napokban már számos felszállás történt, ezeknél nem volt probléma. A balesetet szenvedett pilóta gyakorlott repülős, oktató volt. 

A rendőrök a helyszíni adatok és a szakértői vélemények alapján megállapították, hogy a felszállás előtt, a gép összeszerelése során a magassági kormány lapját szakszerűtlenül rögzítették, a kormánylapátot mozgató tolórúd helyes bekötését pedig elmulasztották. 

A gépet ugyanis úgynevezett szállítókocsiban, szétszerelt állapotban tárolták éjszaka, reggel pedig a férfi maga rakta össze, ami megfelel a hatályos szabályoknak, de a munka nagy odafigyelést és visszaellenőrzést is igényel, amit dokumentálni kell. A pilóta a kihallgatásán elmondta, hogy miközben összeszerelte a vitorlást, meg kellett szakítania a munkát. Amikor folytatta, ellenőrizte amit csinált, de sajnos mégis megtörtént a szerencsétlenség.

A Békéscsabai Rendőrkapitányság a történtek kapcsán a légi közlekedés gondatlan veszélyeztetése vétségének gyanúja miatt indított büntetőeljárást.  A nyomozás vizsgálati szakaszában a rendőrök a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték és az eljárás iratait 2023. május 16-án továbbították az ügyészségre.

Borítókép: A baleset helyszíne (Fotó: Police.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.