A kormány nem engedi hazánkba az ukrán gabonát

A Jobbik szerint meg kellene védeni a gazdákat.

Bákonyi Ádám
Forrás: mti2023. 05. 23. 11:28
null
Budapest, 2013. június 10. Lassan apad a megáradt Duna Budapesten 2013. június 10-én. Középen az Országház. A fõvárosban 887-rõl 884 centiméterre csökkent a vízszint. MTI Fotó: Földi Imre Fotó: Földi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bencze János (Jobbik) napirend előtt arról beszélt, hogy amióta tavaly tavasszal „ránk szakadt” az ukrán gabona, a kormány több lépést is tett, de mindegyik rosszul sült el. 

A gazdák védelmét, a földspekulációk elleni fellépést ígérte a kormány, azonban intézkedéseikkel nem segítik a gazdákat – jelentette ki. Úgy vélte, a mesterségesen lenyomott földár kiszolgáltatja a gazdákat a spekulánsoknak, és hitelhez is nehezebb jutniuk. A magyar nép Kárpát-medencei megmaradásának a föld az alapja, és ezt a legjobban a spekulációk veszélyeztetik – mondta Bencze János.

Farkas Sándor, az agrártárca államtitkára válaszában hangsúlyozta, hogy az ukrán gabona esetében a kormány engedélyezi a tranzitszállítmányokat, de a Magyarországra érkezőket nem. 

A tárgyalások jelenleg is folynak, de a kormány kitart amellett, hogy a magyar gazdákat nem érheti kár – hangsúlyozta. Farkas Sándor kitért arra, hogy valóban vannak anomáliák a földáraknál, amelyet illetően egyébként a meghatározó a földhivatalnál bejegyzett adásvételi szerződések alapján kialakult átlagár. 

Ki fogják vizsgálni a helyzetet – közölte.

Borítókép: Országház (Fotó: MTI/Földi Imre)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.