Félszáz illegálisan tartott állatot találtak egy férfinél

Természetkárosítás miatt kell felelnie annak az 54 éves gyulai férfinek, akinél a KR NNI több mint félszáz illegálisan tartott védett madarat talált. A nyomozást most fejezték be ellene.

Magyar Nemzet
Forrás: Police.HU2023. 05. 04. 8:26
Large,Group,Of,Many,Different,Exotic,Pet,Birds,,Parrots,,Parakeets,
2034894671 Fotó: Eric Isselee Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrök és a hatósági szakemberek kutatást hajtottak végre a gyulai tanyán, ahol mintegy félszáz madarat találtak. Ezek összértéke hozzávetőlegesen 20 millió forint volt. Az ellenőrzés során kiderült, hogy 54 madár tartásához a szükséges engedélyekkel a férfi nem rendelkezett. Ezek között volt 5 kakadu, 32 papagáj, 12 kifejlett nandu és 5 nandufióka. Utóbbi apróságokra egy keltető dobozban találtak rá a rendőrök. A mintegy tízmillió forint összértékű, engedély nélkül tartott madárállományban nagyon értékes és ritkaságnak számító egyedek is voltak.

 Így például – az akár 6-700 000 forintot érő – jákópapagájok és arapapagájok is, sőt egy hibrid madár is, amely a sárgaszárnyú arapapagáj és a zöldszárnyú arapapagáj keresztezésével jött létre. A megszállott gyűjtőnek mondható tulajdonos – aki többségében Szlovákiából, Csehországból és Hollandiából szerezte be az állatokat – egy-egy madarat szinte családtagként kezelt, és kalitkában tartott, míg a többieknek egymással összenyitható, kültéri röpdét, illetve kifutót alakított ki – olvasható a Police.hu-n.

Az engedély nélkül tartott 54 madarat a Békés Vármegyei Kormányhivatal zár alá vette, majd elkobozta, és idővel valamennyit a Szegedi Vadaspark mentőközpontjába szállíttatta. A kutatás során az akcióban résztvevők 86 különböző fajtájú kutyát is találtak a tanyán. Az ebek 24 kennelben voltak összezárva. A négylábúak felének nem volt egyedi azonosítást biztosító chipje, és oltási könyvvel sem rendelkeztek. Az állatok tartásának körülményeit külön eljárás keretében vizsgálja a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) a Nébihhel és a Békés Vármegyei Kormányhivatallal közösen.

Az 54 éves gyulai H. Zsoltot a KR NNI munkatársai a védett madarak tartásával kapcsolatban természetkárosítás miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Az elmúlt több mint másfél év alatt a nyomozók beszereztek minden olyan bizonyítékot, amely az ügyet vádképessé teszi: szakértői véleményeket szereztek be, szakhatóságokkal, külföldi társszervekkel egyeztettek. A nyomozás befejeztével az iratokat a napokban küldték meg a Gyulai Járási Ügyészségnek.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.