Ferenc pápa és Orbán Viktor a béke, Joe Biden és Vlagyimir Putyin a háború pártján áll

A legismertebb vezetők közül Ferenc pápát (92 százalék) és Orbán Viktort (72 százalék) tartják a legnagyobb arányban békepártinak a magyarok – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából. A többség egyértelműen háborúpártinak tartja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt (53 százalék), Joe Biden amerikai elnököt (58 százalék) és Vlagyimir Putyin orosz elnököt (68 százalék). A Nézőpont Intézet kutatása szerint a baloldali, ellenzéki szavazók nagy többsége is elismeri Orbán Viktor békepártiságát.

2023. 05. 22. 4:45
null
This photo taken and handout on April 28, 2023 by The Vatican Media shows Pope Francis (L) talking to Hungary's Prime Minister Viktor Orban in the Sandor Palace in Budapest on April 28, 2023 during his second visit to Hungary in less than two years. - The Pope will meet refugees, believers, students, church and state leaders during his tree-day trip and celebrates a holy mass in front of the parliament building, at the Kossuth Square of Budapest on Sunday morning. (Photo by Simone Risoluti / VATICAN MEDIA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / VATICAN MEDIA" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Fotó: VATICAN MEDIA / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz–ukrán háború egyévnyi ukrajnai és gazdasági pusztítását követően továbbra sem került látótávolságba a fegyverszünet vagy a béke kérdése. Miután halált okozó fegyvereket vásárol és szállít, s miközben a tizenegyedik szankciós csomagot készíti elő az Európai Unió, fontos kérdés, hogy a nemzetközi szereplők a béke vagy a háború irányába tesznek lépéseket. 

A Nézőpont Intézet arra volt kíváncsi, hogy a magyarok hogyan ítélik meg a legismertebb vezetők pozícióját az ukrán-orosz konfliktus kapcsán.

 

A felmérés készítői emlékeztetnek, hogy az utóbbi időszakban kevés, a béke nevében történő nemzetközi felszólalás történt. Ellenben Ferenc pápa magyarországi látogatása során többször is felszólított az ukrajnai béke érdekében szükséges „kreatív erőfeszítésekre”. 

 

A béke pártján

 

A kutatás szerint a szentatya a legbékepártibb (92 százalék), s szinte senki nem gondolja (1 százalék), hogy a háború pártján állna.

A Nézőpont Intézet arra is felhívja a figyelmet, hogy a katolikus egyházfőn kívül csak a magyar kormányfőről gondolja a magyarok többsége, hogy a békét szeretné előmozdítani (72 százalék), s mindössze ötödannyian vélekednek ellenkezőleg (14 százalék). 

Orbán Viktor békepártiságáról nemcsak a kormánypártiak (94 százalék), de még az ellenzékiek többsége (50 százalék) is meg van győződve. A közvélemény-kutatás szerint a Fidesz-szavazók körében szinte senki (1 százalék) nem gondolja, hogy ne a békét támogatná, míg a baloldaliak közül is csak kevesebb mint egyharmad tudja ezt elképzelni (30 százalék).

Jelenleg a háborút támogató erők hangosabbak, pedig az azonnali tűzszünet és a béke lenne a többség érdeke  Fotó: Libkos

A felmérés szerint az Európai Unió két legnagyobb tagállama vezetőinek megítélése már megosztóbb. A decemberben békekonferenciát tartó Emmanuel Macron francia elnökről többen feltételezik (46 százalék), hogy a békét szeretné előmozdítani, mint akik szerint valójában a háború pártján áll (35 százalék). A kezdeti vonakodása után Ukrajnának egyre több fegyvert biztosító Németország vezetőjéről, Olaf Scholz kancellárról azonban már többen gondolják úgy, hogy a háború pártján áll (35 százalék), mint hogy fegyvernyugvást szeretne (33 százalék).

 

A háborúban érdekeltek

 

A háború sorsát illetően a legbefolyásosabb nemzetközi szereplők megítélése egyértelműen háborúpárti

 – hívja fel a figyelemet a Nézőpont Intézet közleménye. 

A harcok folytatásában érdekelt a magyarok többsége szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (68 százalék), Joe Biden amerikai elnök (58 százalék) és Vlagyimir Putyin orosz elnök (68 százalék) is. 

Kisebbségben vannak azok, akik szerint a békére törekedne a támogatásokat fenyegetően követelő Ukrajna (30 százalék), a legnagyobb fegyverszállítónak számító Amerikai Egyesült Államok (23 százalék) vagy a háborút kirobbantó Oroszország (16 százalék) első számú vezetője.

A Nézőpont Intézet legfrissebb, reprezentatív közvélemény-kutatása május 15–17. között ezer fő, 18 évnél idősebb, választási részvételét biztosra ígérő magyar választó telefonos megkérdezésével készült. 

Borítókép: Ferenc pápa és Orbán Viktor miniszterelnök a béke megteremtéséről is tárgyalt  (Fotó: Vaticanmedia/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.