Karácsony Gergely kampányát erősítené a BKK

A lakosságot várja arra az online fórumra a BKK, melyet jövő héten szerveznek. A fővárosi cég tisztázta, ők is támogatnák, ha a Lánchíd autómentes maradna, hasonlóan Karácsony Gergely főpolgármesterhez, aki gyakorlatilag választási kampányát is ezzel a témával indította be. Közben már baloldali politikusok és szakmai szervezetek is kritikával illették a főváros autósokat kizáró terveit.

Magyar Nemzet
2023. 05. 16. 15:15
null
20221217 budapest karacsony gergely atadja a forgalomnak a lanchidat havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beszállt Karácsony Gergely lakógyűléses kampányába a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) is. A vállalat jövő héten online fórumra várja a lakosokat, amelyen „segít értelmezni a tesztidőszak forgalmi adatait, bemutatja szakmai javaslatát a Lánchíd végleges forgalmi rendjéről”.

A Lánchíd jelenleg nem átjárható az autósok számára. Fotó: Balogh Zoltán

Közleményükben jelezték: folytatódik a fővárosi közlekedésszervező BKK Agóra elnevezésű rendezvénysorozata, amelynek célja, hogy a Budapesten élők és közlekedők beszélgessenek a közösségi közlekedés jövőjével foglalkozó szakemberekkel. – A következő – online – találkozó lehetőséget ad arra, hogy a lakók és a BKK szakemberei megvitassák a felújított Lánchíd szerepét Budapest közlekedésében, és közösen válaszokat keressenek a felvetődő kérdésekre – tették hozzá. 

Az online lakossági fórum május 23-án, kedden 17 óra és 18.30 között lesz a Microsoft Teams felületén. A csatlakozáshoz szükséges link a fórum napjának reggelétől a BKK Facebook-oldalán, az esemény leírásában lesz elérhető.

A BKK szakmai javaslata egyébként nem meglepő módon arról szól, hogy a jövőben ne hajthassanak át az autósok a Lánchídon. 

Ezt a tervet akarja megvalósítani Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is. Szerinte a kormánnyal kötött megállapodásban is erre vállalt kötelezettséget, a papírokon állítólag az szerepel, hogy a Lánchíd forgalmi rendjéről a felújítás végéig kell dönteni. 

 

Jár-e a hatmilliárdos támogatás?

A Fidesz szerint viszont a Lánchíd hatmilliárdos kormányzati támogatásának feltétele mindvégig az volt, hogy a gépjárműforgalom teljes vagy részleges korlátozása ne haladja meg a 18 hónapot, az erről szóló megállapodást Karácsony Gergely saját kezűleg írta alá. Most fel akarja rúgni ezt az általa meghirdetett úgynevezett közösségi lakógyűlésre hivatkozva, amit elég nehéz elválasztani a jövő májusban esedékes önkormányzati választások előtti újraválasztási kampányától. 

Karácsonyék koncepcióját egyébként tegnap már Mesterházy Attila is kritikával illette, az MSZP korábbi elnöke és a baloldal egykori miniszterelnök-jelöltje szerint 

felesleges volt elkölteni harmincmilliárd forintot, lehet érdemesebb lett volna százmillió forintért zöld festéket venni, és azzal lefesteni a hidat, így, hogy az autósok mégsem használhatják.

Hozzátette: a jelenlegi szabályok mellett számos kérdés nem tisztázott, többek között az sem, hogyan előzhet meg egy taxis egy biciklist a hídon.

A kampányra mai közleményében a Magyar Autóklub is reagált. A szakmai szervezet azt kérte a fővárosi döntéshozóktól: Tegyék lehetővé, hogy a Lánchíd élhető és környezetbarát forgalmi rendjét független szakértők határozzák meg.  

– A Magyar Autóklub amellett, hogy kifogásolja a budapesti lakógyűlés szavazás kérdésfeltevésének módját, a Lánchíd forgalmi rendjével kapcsolatban az okos kompromisszumot támogatja. Olyan megoldás szükséges, mely nem hozza vissza az eredeti torlódásos állapotot, de a másik szélsőséget, az üres híd állapotát sem tartósítja, nem terheli értelmetlenül a környező úthálózatot és a környezetet – jelezték közleményükben.

Az autóklub azt is támogatja, hogy a hídon az autóbuszoknak és a kerékpárosoknak ne kelljen a dugóban araszolniuk, ehhez szerintük a használat finomhangolása szükséges. 

Borítókép: A Lánchíd a felújított útpálya megnyitásának napján, 2022. december 16-án. Átadták az ideiglenes forgalomnak a felújított Lánchidat. A hídon egyelőre csak a Budapesti Közlekedési Központ járművei, valamint a taxik, a segédmotoros kerékpárok, a motorosok, a kerékpárosok, valamint a mikroközlekedési eszközöket használók közlekedhetnek, a gyalogosok a tervek szerint a jövő nyár végétől használhatják az átkelőt (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.