Karácsony Gergely szerint háborúban állunk Oroszországgal + videó

A főpolgármester állítása szerint a szankciók nehezítik meg a M3-as metró szerelvényeinek klimatizálását.

Magyar Nemzet
Forrás: ATV2023. 05. 25. 11:59
null
Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapest főpolgármestere szerint háborúban állunk Oroszországgal, ez nehezíti meg a M3-as metró szerelvényeinek klimatizálását. 

Nem ígértem meg, hogy fogunk klimatizálni

 – állította az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Karácsony Gergely, aki az alábbi szavakkal indokolta a légkondicionálás elmaradását: 

Az egyik az, hogy éppen egy háborúban állunk azzal az országgal, amely beszállítója volt ennek a metrókocsibeszerzésnek. Ők szankciós listán vannak, ezért nagyon nehéz bármilyen jogunkat érvényesíteni 

– fogalmazott a főpolgármester. Elmondása szerint ennek ellenére napi szinten tárgyalnak az orosz beszállítóval, csak az a baj, hogy ők szankciós listán vannak, és a szerződésmódosításhoz külön engedélyre van szükség. 

Karácsony Gergely kijelentése szintén megerősíti, hogy az orosz–ukrán háború kezdetétől háborúpárti álláspontot képviseli a hazai baloldal. Emlékezetes, az elmúlt hetekben az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége által indított háborúpárti plakátkampányt is magáévá tette a baloldal, ami nem meglepő, hiszen ismert tény, hogy a 2022-es választások előtt négymilliárd forintnak megfelelő dollár érkezett az ellenzékhez Amerikából.

Ennek megfelelően Márki-Zay Péter volt baloldali miniszterelnök-jelölt gyakorlatilag a kezdetektől a háborúpárti narratívát erősítette. A Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) elnöke 2022. február 13-án egy Partizán-interjúban közölte: „mindent, amit a NATO szövetségi rendszere megenged, azt nagyon szívesen segítenénk. Nyilván, itt Magyarország, azért valljuk be… ha nem Putyin ügynökeként működne Magyarország, akkor természetes, hogy a NATO tagjaként, minden módon, amit a NATO eldönt, azon belül a szövetség keretein belül, mindenféle segítséget megadhat Ukrajnának. (…) Hát hogyha a NATO úgy dönt, akkor akár katonait is.”

Hozzá hasonlóan Fekete-Győr András, a Momentum volt elnöke, jelenleg országgyűlési képviselője egy 2022. február 1-jén megjelent publicisztikában azt írta: 

„először is – szövetségeseinkhez hasonlóan – fegyvereket és humanitárius segítséget kell felajánlani az ukrán kormány számára, hogy ezzel is hozzájáruljunk a kárpátaljai magyar kisebbségek védelméhez.”

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő pedig 2022. február 28-án pedig úgy fogalmazott: „Mélyen szégyellem magam Szijjártó miatt, a szégyenemet csak még jobban mélyíti az, hogy az oroszok talpát nyalva nem engedjük át hazánkon az ukránok honvédő háborújához a fegyvereket. Pedig, ha valakiknek, a magyaroknak ’56 óta tudniuk kell, milyen az, amikor »pragmatikus és bölcs« vezetők odadobnak egy országot az oroszoknak és együttérző szavakon kívül nem adnak más »segítséget«.”

Borítókép: Karácsony Gergely (MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.