Országgyűlés: a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról is tanácskoznak ma

A javaslat célja, hogy irányítható módon, szabályozott keretben lehessen tartani a magyar munkaerőpiaci folyamatokat.

Munkatársunktól
2023. 05. 24. 8:14
országgyűlés
Budapest, 2023. május 22. Az Országgyûlés plenáris ülése 2023. május 22-én. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi/MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvényjavaslatról is tárgyal hamarosan az Országgyűlés – közölte az MTI.  A kormány által benyújtott törvényjavaslat a munkavállalás engedélyezésének szempontjából kedvezményes helyzetben lévő foglalkoztatók számára is egyértelművé teszi, hogy vendégmunkást milyen feltételekkel és eljárásjogi szempontok figyelembevételével tudnak Magyarország területén, huzamosabb időtartamban foglalkoztatni. 
A vendégmunkásokról szóló új törvény lényege és célja, hogy irányítható módon, szabályozott keretben lehessen tartani a magyar munkaerőpiaci folyamatokat – mondta el a Világgazdaságnak Czomba Sándor. A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint ez azért fontos, mert már eddig is számos beruházás érkezett és még fog is érkezni az országba, amelyek együttesen több százezer fő foglalkoztatását teszik szükségessé.

„Amíg van magyar munkavállaló, addig magyarokkal töltsük be ezeket az állásokat, ez a filozófiája a törvénytervezetnek” – hangsúlyozta, majd azzal folytatta: „Ha viszont nincs szabad magyar munkaerő, akkor először a környező országbelieket veszik számításba, majd ha további humán erőforrás is indokolt, a harmadik országbeliek foglalkoztatása akkor következhet soron.”

A képviselők emellett megvitatják a Magyarország területén élő nemzetiségek − 2019 januárja és 2020 decembere közötti − helyzetéről szóló beszámoló és az annak elfogadását javasló országgyűlési határozati javaslatot. A dokumentumban a kormány összegzi az európai szinten is példaértékű nemzetiségi politika eredményeit.

A nap folyamán a gazdaság versenyképességének növelése érdekében történő törvénymódosításokat is megvitatják majd, amely ismét bevezeti a magyar jogrendszerbe az építményi jogot, amelynek jogosultja az ingatlanon vagy annak felszíne alatt épületet létesíthet, illetve hasznosíthat. Az építményi jog forgalomképes, azaz átruházható és megterhelhető.

 

Borítókép: Az Országgyűlés épülete (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.