Valóban kitilthatták idősebb Lomnici Zoltánt Romániából

A román belügyminiszter megalázó helyzetbe hozná a magyar Legfelsőbb Bíróság volt elnökét.

2023. 05. 18. 9:46
null
Böjte Csaba, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója és az Emberi Méltóság Tanácsának képviseletében idősebb Lomnici Zoltán elnök és Szunai Miklós főtitkár együttműködési megállapodást ír alá a háború szorításában Kárpátalján élő magyaroknak szánt adományok eljuttatásáról és arról a kezdeményezésről, melyet Böjte Csaba a Kárpát-medencében élő népek együttműködéséért jelent be. Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem adott érdemi választ Kulcsár-Terza József romániai parlamenti képviselőnek a kitiltási ügyben feltett kérdésére Lucian Nicolae Bode, Románia belügyminisztere – erről idősebb Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke tájékoztatta lapunkat. A székely politikus azzal kapcsolatban fordult a román belügyi tárca vezetőjéhez, hogy megtudja: idősebb Lomnici Zoltán ki van-e tiltva Romániából vagy sem? Erre Lucian Nicolae Bode azt válaszolta, hogy Kulcsár-Terza Józsefet romániai parlamenti képviselőként sem tudja tájékoztatni egy harmadik fél ügyéről. 

A román miniszter az mondta még: ha idősebb Lomnici Zoltán megpróbál belépni Románia területére, akkor majd megtudja, hogy ki van-e tiltva az országból vagy sem.

 Vagyis a jelek arra utalnak, hogy a volt főbíró valóban nem léphet be a szomszédos ország területére. Kulcsár-Terza József egyébként elfogadhatatlannak tartja, hogy a román belügymiszter nem tájékoztatta őt érdemben, hiszen nem titkos információról van szó. Idősebb Lomnici Zoltán lapunknak azt mondta, hogy a jogállamiságot súlyosan sértő román gyakorlatról tájékoztatni fogja az Európai Bizottság elnökét.

A terrorizmus vádjával korábban börtönben ülő Szőcs Zoltán tavaly idősebb Lomnici Zoltántól vehetett át elismerést. Fotó: Emberi Méltóság Tanácsa

Az egy éve tartó ügy hátteréről azt kell tudni, hogy tavaly tavasszal a román kormányzópárt képviseletében Mirela Adomicai (PSD), a képviselőház tagja Bogdan Aurescu külügyminiszternél indította meg azt a kitiltási eljárást, amelynek eredménye mostanáig nem ismert. Az eljárás megindításánál Mirela Adomicai arra hivatkozott, hogy a volt főbíró és Tóth Kálmán, a Vasvári Pál Polgári Egyesület társelnöke nem sokkal korábban kitüntette a szabadlábra helyezett Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, akiket terrorizmus vádjával elítélt a román bíróság.

Ezzel kapcsolatban a volt főbíró és Kulcsár-Terza József először közös levélben Marcel Ciolacuhoz, a román képviselőház elnökéhez fordult, de választ nem kaptak. Később Kulcsár-Terza József Bogdan Aurescu külügyminisztert kereste meg, hogy megtudja: idősebb Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság volt elnökét valóban kitiltották-e Romániából. A miniszter csak több hónap után reagált a megkeresésre, és érdemi válasz helyett a román belügyi tárcához irányította Kulcsár-Terza Józsefet.

A kitiltási ügynek van egy másik, nagyon fontos szála. Amikor ugyanis tavaly májusban Mirela Adomicai idősebb Lomnici Zoltán és Tóth Kálmán kitiltását kezdeményezte a román külügyminiszternél, akkor a hivatalos levelében a részleges titkosítás ellenére azt állította, hogy a két székely elítélt egy gázvezetéket kísérelt meg felrobbantani a román nemzeti ünnepen Gyulafehérváron.

Ez azonban új információ volt, ami sem a vádiratban, sem a büntetőeljárás anyagában nem szerepelt. Vagyis felmerült a gyanúja annak, hogy szolgálati vagy államtitkot sérthettek.

Emiatt idősebb Lomnici Zoltán és Kulcsár-Terza József tavaly szeptemberben a román legfőbb ügyésznél kezdeményezték az ügy kivizsgálását, de erre Gabriela Scutea csak idén tavasszal reagált, és hét hónap után elutasította az ügyben tett feljelentést. Idősebb Lomnici Zoltán ennek kapcsán azt közölte: a határozatot törvénysértőnek tartja, ami ellen panaszt nyújtanak be, és kérik az ügy teljes körű kivizsgálását. Ebben az ügyben még nincs újabb fejlemény.

Borítókép: Idősebb Lomnici Zoltán. (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.