Navracsics: Minden településnek van kisugárzása, az életminőség döntő tényező

Idén harmadik alkalommal adták át a Településfejlesztési Díjakat.

2023. 06. 13. 12:30
null
20230613 budapest telepulesfejlesztesi dijataon beszedet mond navracsics tibor miniszter havran zoltan magyar nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igenis létezik helyi szinten is innováció Magyarországon − fogalmazott a Településfejlesztési Díj átadóünnepségén Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter. A díjátadást idén harmadik éve rendezték meg. 

A miniszter kifejtette: egy éve, amikor a kormány megalakult, olyan struktúra épült ki, amely többről szól, mint hogy egy ciklusra terveznének.

− Most folynak az előkészületei annak a területi politikának, ami uralkodóvá válik 2026 után is

− fogalmazott a miniszter. 

Navracsics Tibor szerint Magyarországról azt szoktuk gondolni, hogy kevéssé tagolt és homogén ország. Valójában ha megnézzük a települések profilját, egy heterogén országról van szó. Hangsúlyozta: amikor kormányzati politikát (különösen fejlesztési politikát) terveznek, akkor figyelembe kell venni egy terület karakterbeli felépítését is.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter (Fotó: Havran Zoltán)

Kifejtette, hogy jelenleg hazánk területfejlesztésével kapcsolatban két trend látszik: az egyik a belső vándorlás szempontjából északkeletről északnyugatra történő mozgás. A másik, hogy a nagyvárosokból a népesség kitelepül a környező falvakba. 

A miniszter szerint felvetődik a kérdés, hogy egy-egy terület csupán közigazgatási egység, amely határai közé van szorítva, vagy inkább már egy településhálózatról beszélhetünk. − Mi az utóbbi fejlesztésén dolgozunk: ki kell tágítani a horizontot, figyelembe kell venni a más településen élők érdekeit is, ugyanis minden településnek van valamilyen kisugárzása, ami attól függ, hogy az adott település milyen életminőséget tud garantálni − emelte ki a miniszter. Hozzátette: fontos a mai rendezvény, amely egy sikeres és nagy támogatottságot élvező kezdeményezés. 

Díjat kapott többek között az V. kerületben kiépült Belvárosi Közösségi Tér szolgáltatásfejlesztés kategóriában és a Bástya park felújítása infrastruktúra-fejlesztés kategóriában. Szentgyörgyvölgyi Péter, a kerület polgármestere lapunk kérdésére kifejtette: az V. kerületnek nemcsak az itt élők számára, hanem az ide látogatók számára is van egy kisugárzása. 

Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere (Fotó: Havran Zoltán)

Hangsúlyozta, hogy a belváros Budapest központja és az ország központja is, rengetek közintézménnyel, rengeteg irodaházzal, jelentős turizmussal. 

−Ugyanakkor mi nagyon odafigyelünk arra, hogy megőrizzük azt, hogy ez egy élő szövetként működjön. Hiszen az itt lakók számára az a legfontosabb. Nemcsak közterület-fejlesztésre gondolok, hanem közösségfejlesztésre is

− fejtette ki a polgármester.

Mint fogalmazott: nyilván egy nagyváros életében nehéz megtalálni a kapcsolódó pontokat, kötelezettségünk, hogy programokat adjunk, kössük össze a családos és idős embereket. − Felelősségünk van, kirakatban vagyunk, itt megy át a tranzitforgalom, ezért mindig olyan képet kell tudjunk mutatni, ami a fejlődést és a közösségépítést is jól példázza − magyarázta a fideszes polgármester.

Farkas Petra, Belvárosi Közösségi Tér ügyvezetője lapunknak kifejtette: a Belvárosi Közösségi Tér különlegessége, hogy ez egy prevenciós központ, amely a meseterápia és pszichodráma csoportfoglalkozásokon alapul. E mellett mozgásfejlesztés és zeneterápia is megtalálható a portfólióban. Vagyis egy helyen érhető el nagyon sok foglalkozás, ami segíti a szülőket is. Hangsúlyozta, hogy a Meseterápiás Egyesület az első terápiás gyakorló intézménynek ismerte el a Belvárosi Közösségi Teret. 

Farkas Petra elmondta, hogy 

európai szinten is egyedülálló a Belvárosi Közösségi Tér, ugyanis az Európai Unió Szociális Bizottsága a családbarát települések alakuló ülésén joggyakorlatként mutatta azt be.

Siroki Attila, Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója a Bástya park felújítása kapcsán lapunknak úgy nyilatkozott: azt kellett felismerniük, hogy egy úgynevezett foghíjtelket hogyan tudják kiépíteni: a zsebpark-koncepció tudott itt megvalósulni, amelyet más nagyvárosokban is, többek között Londonban és Bécsben is alkalmaznak. Ennek az a lényege, hogy viszonylag kis területen, viszonylag sűrű beépítettségű környezetben hogyan lehet egy új közterületet létrehozni. Hozzátette a vezérigazgató, hogy a hely régészeti helyszín is, itt van Pest legnagyobb, egybefüggő középkori városfala, így értelemszerűen ezt is szerették volna megmutatni. Mint mondta, fontos volt az is, hogy több funkciót is ki tudjanak alakítani a parkban.

 

Borítókép: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter (Fotó: Havran Zoltán) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.