A robotsebészeti program Magyarországon is sikeres, és nagy szerepe lehet az orvosok itthon tartásában

Sikeresnek minősítette a robotsebészeti programot az Országos Onkológiai Intézet és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház főigazgatója a projekt zárórendezvényén hétfőn, Budapesten.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 12. 14:51
Dubaj, 2022. október 12. A mesterséges intelligencia tesztelésére kifejlesztett Ameca nevû, hiperrealisztikus humanoid robot egy látogatóval beszél a dubaji Jövõ Múzeumában megrendezett Dubai Future Forum elnevezésû, jövõkutatással foglalkozó rendezvényen 2022. október 12-én. A kétnapos eseményre a világ több mint 400 legkiválóbb jövõkutatóját hívták meg. MTI/EPA/Ali Haider Fotó: Ali Haider
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar robotsebészeti program elindítását az Emberi erőforrás-fejlesztési operatív program 1,3 milliárd forintos forrása tette lehetővé a két magyar intézménynek, egy-egy daVinci X robottal – mondta Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója.

Az első robotasszisztált műtétet 2021. január végén végezték el az onkológiai intézetben, a program célja 200-200 beavatkozás elvégzése volt 2023 közepéig

– emlékeztetett a főigazgató.

Ezt a műtéti számot felülmúlták, hiszen hétszázhetvennyolc beavatkozást végeztek a két intézményben a program ideje alatt. Majd elmondta, hogy  az országban e két robottal és a Semmelweis Egyetemen, valamint a Pécsi Tudományegyetemen lévő daVinci-eszközzel pedig már több mint ezer robotasszisztált műtétet végeztek.

Polgár Csaba úgy fogalmazott, hogy a daganatsebészetben a jövő egyik útja a robotsebészet. 

A betegek érdeklődése pedig nagy, ezt a technológiát ugyanakkor azoknál az elváltozásoknál érdemes alkalmazni, ahol valóban költséghatékony és javítja a gyógyulási eredményeket.

Dobosi Zsolt, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház főigazgatója beszámolt arról, hogy a kórházban háromszázhetvennégy urológiai és tizenegy nőgyógyászati műtétet végeztek a robottal, mindegyik beavatkozás komplikációmentes volt.

Küzdelmes, izgalmas és tapasztalatokkal, felelősséggel teli két és fél év van a hátuk mögött, a program eredményes megvalósítása siker az egészségügynek, az intézményeknek és minden közreműködőnek – hangoztatta, hozzátéve, a program során jelentős magyar és nemzetközi együttműködés formálódott, munkacsoportok alakultak.

A főigazgató elmondta azt is, hogy Tenke Péter, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet urológiai osztályának osztályvezető főorvosa Magyarországon elsőként szerzett konzolsebészeti proktori (oktatói) képesítést.

Pokorni Zoltán, a XII. kerület fideszes polgármestere arról beszélt, büszke arra, hogy ez a kerület ad otthont több egészségügyi csúcsintézménynek, és részese a technológiai fejlődésnek.

A politikus ugyanakkor felvetette, hogy az egészségügyi intézmények megközelítése, a parkolás a kerületnek nagy gondot, megoldhatatlan problémát okoz.

Pokorni Zoltán reményét fejezte ki, hogy egyszer megvalósul az itt dolgozók és az ide járó betegek intézményen belüli parkolása. Arra buzdított minden felelős vezetőt, ha intézménybővítést tervez, a mélygarázsokat ne húzza ki a tervből, „még akkor se, ha a megvalósítás szakmai oldaláról ez nem tűnik olyan fontosnak”.

Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató arról beszélt, hogy az egészségügy, az egészségipar hihetetlen fordulatokat vesz, és nagy az igény a fejlődésre.

A verseny óriási, és nem engedhetjük meg, hogy ebből kimaradjunk, így minden olyan eredmény és pályázat, amellyel nemzetközi tapasztalatokat hozhatnak a szakemberek Magyarországra, nagy érték.  Az új megoldások befogadása nemcsak a betegellátásban, hanem az orvosok itthon tartásában is nagy jelentőségű

– hangoztatta.

A főigazgató elmondta, azon dolgoznak, hogy az újabb és újabb technológiákat itthon is bevezessék. Egyúttal a betegségek megelőzésére, a szűrőprogramokon való részvétel fontosságára hívta fel a figyelmet.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Ali Haider)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.