Betegének megölésével vádolják az ápolót, életfogytiglant is kaphat

Minősített emberöléssel vádolnak egy pécsi ápolót, aki a vádirat szerint halálos dózisú káliumot fecskendezett egy koronavírusos betegbe. Az áldozat néhány percen belül elhunyt.

Magyar Nemzet
Forrás: Ügyészség2023. 06. 20. 11:41
null
Salgótarján, 2022. április 16. Oltáshoz készítik elõ a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát tartalmazó fecskendõt a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház oltópontján 2022. április 16-án. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vádirat szerint megölt egy magatehetetlen, idős embert egy próbaidős ápoló tavaly decemberben. A pécsi klinikán próbaidőben dolgozó ápoló egy orvossal és két nővérrel együtt volt ügyeletben, amikor a klinika Covid-osztályán feküdt egy nyolcvankét éves beteg.

Az idős betegnek káliumhiánya volt, ezért az orvos káliuminfúziót írt elő, amelynek beadása a műszakvezető nővér feladata volt. Miután a nővér az injekciókat előkészítette, vizitre hívták, ezért megkérte az ápolót, hogy ellenőrizze a beteg infúziójának állapotát.

Az ápoló kihasználta, hogy senki nem ellenőrzi, magához vette az előkészített fecskendőket, majd közvetlenül a beteg érpályájába fecskendezte a káliumot. Miután a műszakvezető nővér visszatért, 

a szobába lépve tetten érte az ápolót, amikor az injekciót a betegbe fecskendezte.

Az idős ember néhány perccel ezt követően heveny káliummérgezés következtében kialakult szívelégtelenség miatt elhunyt. Az ápolót a bűncselekmény elhárítására idős koránál és fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberöléssel vádolják, ezért a bűncselekményért tíz-húsz évig vagy akár életfogytig tartó szabadságvesztés szabható ki – ismertette a Baranya Vármegyei Főügyészség.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.