Hárman estek neki egyetlen mozgáskorlátozott férfinak, hogy pénzt szerezzenek tőle

Betegsége miatt sántítva, dülöngélve közlekedett a férfi, akit ütöttek-vertek.

Magyar Nemzet
Forrás: HEOL2023. 06. 30. 10:07
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amit fiúk terhére róttak: csoportosan, bűncselekmény elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettének kísérlete és más bűncselekmény. Mindhármukat szabadságvesztéssel sújtotta a bíróság – írja a Heol. 

A fiatalkorú I. Zs. és társai 2020. július 21-én, az esti órákban előzetesen megbeszélték, hogy – a velük korábban szóba elegyedő, látszólag ittas állapotban lévő, ismert betegségéből kifolyólag mozgásában korlátozott, és emiatt sántítva, dülöngélve közlekedő – sértettet követik, hogy pénzt szerezzenek tőle. Kiszemelt áldozatukat mindhárman követték, majd minden előzetes szóváltás nélkül a fiatalkorú elsőrendű vádlott kézzel tarkón vágta. Miután a sértett megfordult, azonnal kapott még két-három ökölcsapást is az arcára, miközben a másik két fiatalkorú mellettük állt, s így ők jelenlétükkel szándékerősítően hatottak I. Zs. cselekményére – írja a hevesi portál. 

A sértett az ütések következtében nem esett el, hanem összegörnyedt, ekkor bántalmazója megragadta a vállára oldalt felakasztott hátizsákját – a benne lévő készpénzzel, mobiltelefonnal, törölközővel és övtáskával együtt – és rángatni kezdte, miközben több alkalommal erélyesen felszólította hogy „add ide a táskád”. 

A sértett a táskát a felszólítás ellenére nem adta át, annak másik pántját húzva sikerült azt támadójának a kezéből kitépnie. A megtámadottnak sikerült az értékeivel együtt elszaladnia, ugyanakkor a bántalmazás következtében nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett el, a tényleges gyógyulás két-három hónapba telt. 

Az ügyben ítélet hirdetett a Füzesabonyi Járásbíróság. Az elsőrendű vádlottat bűnösnek találta rablás bűntettének kísérletében és testi sértés bűntettében, ezért őt – halmazati büntetésül – két év szabadságvesztésre ítélte. A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását négy év próbaidőre felfüggesztette. A járásbíróság a másodrendű vádlott bűnsegédként elkövetett rablás bűntettének kísérlete és bűnsegédként elkövetett testi sértés bűntette miatt – ugyancsak halmazati büntetésül – egy év szabadságvesztésre ítélte, a szabadságvesztés végrehajtását azonban két év próbaidőre felfüggesztette. A harmadik terhelnek is felfüggesztett szabadságvesztés lett a büntetése. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.