Itt a kánikula, támad a csendes gyilkos

Az elmúlt két napban tizennégy esethez kellett kivonulniuk a tűzoltóknak szén-monoxid miatt, tíz embert kellett kórházba vinni.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI OS, OKF2023. 06. 22. 10:23
szén-monoxid mérés, mérgezés
Idén már 5️⃣1️⃣6️⃣ esetben riasztották a tűzoltókat szén-monoxid-mérgezés miatt. Ebből 7️⃣5️⃣ júniusban történt. 1️⃣4️⃣ eset az elmúlt két napban. 🔟 embert kórházba szállítottak. Kedden este fél 11-kor érkezett a bejelentés a 112-es segélyhívószámra 📞 a XIII. kerületi Visegrádi utcából. Egy ötemeletes társasház földszinti lakásában egy középkorú nő, egy hét és egy tízéves gyerek lettek rosszul, mint kiderült, szén-monoxid jelenléte miatt. A légzőkészülékben belépő tűzoltók 🧑‍🚒 már a társasház belső udvarán is ki tudták mutatni a mérgező gázt, amelynek a koncentrációja a lakás felé haladva egyre erősebb volt. A problémát egy vízmelegítéshez használt gázkazán okozta, mely egy szellőzés nélküli szobában volt, és zárt ablakok mellett működött. Mind az öt emeleten, emeletenként hat lakást kellett kiüríteni, összesen hatvanhét ember hagyta el átmenetileg az épületet 🏘, akik a BKK által biztosított buszon várták meg, amíg a tűzoltók nagyteljesítményű ventillátorokkal átszellőztették a lakást. A lakásban szén-monoxid-érzékelő nem volt, így a vakszerencsén múlt, hogy nem történt hármas tragédia. Fotó: FKI archívum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt napokban közel féltucat esethez riasztották a tűzoltókat szén-monoxid visszaáramlása miatt – közölte a Kéményseprők Országos Szakszervezete.

Csak a fővárosban két nap alatt ötször kellett intézkedniük a hatóságoknak. A fűtési szezon végével sajnos nem hárult el a veszély, a „csendes gyilkos” ilyenkor sem tart pihenőt.

Azokban az ingatlanokban, ahol a meleg vizet gázzal állítják elő, ilyenkor sem árt egy-két jó tanácsot megfogadni, hogy a nyári híradások ne a tragédiákról szóljanak.

 

Két gyereket és egy nőt kellett kimenteni a XIII. kerületben

Idén összesen 516 esethez riasztották a tűzoltókat szén-monoxid-mérgezés miatt. Ebből 75 júniusban történt, 

az elmúlt két napban tizennégy, és tíz embert kellett kórházba vinni 

– írta közösségi oldalán a katasztrófavédelem.

Kedden este fél tizenegykor hívták ki a tűzoltókat a XIII. kerületi Visegrádi utcába. Egy ötemeletes társasház földszinti lakásában egy középkorú nő, egy hétéves és egy tízéves gyerek lett rosszul szén-monoxid miatt.

A légzőkészülékben belépő tűzoltók már a társasház belső udvarán is ki tudták mutatni a mérgező gázt, amelynek a koncentrációja a lakás felé haladva egyre nagyobb volt. A problémát egy vízmelegítéshez használt gázkazán okozta, amely egy szellőzés nélküli szobában, zárt ablakok mellett működött.

Mind az öt emeleten, emeletenként hat lakást kellett kiüríteni. Összesen hatvanhét ember hagyta el átmenetileg az épületet, 

akik a BKK által biztosított buszon várták meg, amíg a tűzoltók nagy teljesítményű ventilátorokkal átszellőztették a lakást. A lakásban szén-monoxid-érzékelő nem volt, így a vakszerencsén múlt, hogy nem történt hármas tragédia.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: FKI-archívum)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.