Lendvay utcai zavargás: elítélték a rendőrt ököllel megütő részeget

Gyorsított eljárásban állították bíróság elé azt a férfit, aki május 19-én, a Lendvai utcai zavargáskor ököllel megütött egy rendőrt. Hivatalos személy elleni erőszak miatt jogerős ítéletet hoztak ellene.

2023. 06. 02. 12:09
pedagógus tüntetés
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eredményes bíróság elé állítás a Lendvay utcában történt hivatalos személy elleni erőszakot elkövető férfival szemben, közölte lapunkkal a Központi Nyomozó Főügyészség.

Mint azt a Magyar Nemzet elsőként megírta május 30-án, a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt indított eljárást az ellen a férfival szemben, aki a május 19-i tüntetésen ököllel megütötte az egyik intézkedő rendőrt.

 

A május 19-én megtartott „Gyerekeket bántasz! 7IGEN-nel a gyermekbántalmazó rendszer ellen” elnevezésű demonstrációt követően a résztvevők az esti órákban tömegesen az Oktogontól a Fidesz Lendvay utcai székházához indultak, ahol a Készenléti Rendőrség rendőrei a Lendvay utcát a személy- és gépjárműforgalom elől elzárták, feladatul kapva annak megakadályozását, hogy a tömeg a Lendvay utca felé tudjon haladni.

pedagógus tüntetés
A tüntetők nekirontottak a rendőrsorfalnak (Fotó: Havran Zoltán)

A rendőrség a tüntető tömeget többször – hangosbeszélőn keresztül – felszólította a jogellenes cselekmények abbahagyására és a helyszínről történő távozásra, azonban a résztvevők ennek nem tettek eleget, illetve közülük egy nagyobb létszámú csoport a rendőrsorfalat tolni kezdte.

Az ittas állapotban lévő elkövető is a testével tolta a rendőrsorfal első sorában álló egyik rendőrt, majd nagy erővel, ököllel felé ütött. Az ütés a rendőr sisakjának plexijét érte.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség két héten belül bíróság elé állította a férfit, aki a bűncselekmény elkövetését már a nyomozás során beismerte. A mai napon a Pesti Központi Kerületi Bíróság a váddal egyezően bűnösnek mondta ki az elkövetőt, és ezért egy év végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre ítélte. Az ítéletet mind az ügyészség mind pedig a vádlott és védője tudomásul vette.

Hivatalos személy elleni erőszak

A teljesség igénye nélkül hivatalos személy elleni erőszakot valósít meg a gyülekezés során tárgyak dobálása a rendőrökre vagy a rendőrök felé, a rendőr megütése, megrúgása, meglökése, különböző tárgyakkal való fenyegetése, más tüntetők szándékos rátolása a rendőrsorfalra, vagyis minden olyan erőszakos vagy fenyegető magatartás, amely a rendőrség feladatának ellátását akadályozza. Magyarország törvényei mindenki számára biztosítják a békés véleménynyilvánítás szabadságát, a gyülekezési jogot azonban nem lehet bűncselekmény elkövetésére használni.

Borítókép: A május 19-i zavargók a Lendvay utcánál nyomultak a rendőrsorfalnak, eredménytelenül (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.