időjárás -3°C Natália 2023. december 9.
logo
A Magya falu programban az elszámolható összköltség utaknál és hidaknál negyvenötmillió forint

Már lehet pályázni utak, hidak és járdák fejlesztésére

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.06.14. 16:03
Már lehet pályázni utak, hidak és járdák fejlesztésére

Elindult a Magyar falu program út-, híd- és járdafelújítási pályázata – közölte pénteken a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Gyopáros Alpár a közleményében azt írta, hogy a Miniszterelnökség ötmilliárd forintos keretösszeggel májusban tett közzé pályázati felhívást út-, járda- és hídfelújításra az ötezer lélekszám alatti kistelepülések számára a Magyar falu programban. A kormánybiztos tájékoztatása szerint a felkészülési időt követően a pályázatot szerdától kizárólag elektronikus úton, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. felületén keresztül lehet benyújtani július 14-ig. A támogatást elsődlegesen az önkormányzatok százszázalékos tulajdonában lévő utak építésére, felújítására lehet igényelni.

Emellett pályázni lehet önkormányzati tulajdonú hidak építésére, felújítására és korszerűsítésére is, valamint járdafelújításra

– olvasható a közleményben, amely szerint a programban elszámolható összköltség út, híd építése vagy felújítása esetén 45 millió forint, járdák fejlesztésénél tízmillió forint. A beruházást a pályázat benyújtását követő naptól számított legfeljebb 18 hónap alatt, de legkésőbb 2025. január 31-ig el kell végezni. Egy pályázó kizárólag egy igénylést nyújthat be.

Gyopáros Alpár kitért arra, hogy a Magyar falu program egyik legfontosabb célja a kistelepülések közlekedési infrastruktúrájának fejlesztése, beleértve a belterületi utakat, járdákat, illetve a településeket összekötő állami tulajdonú, alsóbbrendű utakat is.

– A kormány csak a Magyar falu programban négy év alatt több mint 360 milliárd forinttal támogatta a biztonságos, jó minőségű utak és járdák építését szerte az országban – tette hozzá a kormánybiztos.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Zalai Hírlap/Korosa Titanilla)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.