Szalai Zoltán: Hiszünk a normalitásban

Legyenek sikeresek és boldogok a hallgatóink az életben, az egyetem értékeivel felvértezve – mondta Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója.

Magyar Nemzet
2023. 06. 30. 18:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokat segítene, ha a balliberális sajtó nem csak a felszínt mutatná be – mondta egy Telexnek adott interjúban Szalai Zoltán főigazgató. Hozzátette: fontosak az MCC alapértékei, a magyarságban gondolkodás, valamint hogy Európának zsidó-keresztény gyökerei vannak. 

Hiszünk a normalitásban, hiszünk abban, hogy ami több évszázadon keresztül működött, az működhet most is. De ezeket szerintem senkire nem kényszerítjük rá

– fejtette ki a főigazgató. Példaként említette, hogy tavaly összesen százhetven külföldi vendégük volt, akik közül nagyon egyszerű kiemelni egy-egy nevet meg mondatot, ami egy nagyon leegyszerűsítő perspektíva.

Az MCC könyvkiadása kapcsán kijelentette: 

Az egy teljes félreértése a dolognak, hogy úgy lehet egy oktatási intézményt működtetni, hogy tessék, itt van tíz könyv Orbán Viktorról.

Ezzel senkit nem lehet meggyőzni – vélekedett. 

A korábbiaknál sokkal több diákra kiterjedő tehetséggondozó programról, az MCC növekedő intézményi hálózatáról Szalai Zoltán azt mondta: 

Most már huszonöt helyszínen közel hétezer diák van a különböző programokban. Tervezzük új helyszínek megnyitását is, például Kaposváron, illetve a terveink szerint Dunaszerdahelyen is fogunk tudni központot nyitni szeptembertől.

Az MCC finanszírozásával kapcsolatban Szalai Zoltán arról beszélt, hogy ő nem egy döntéshozó politikus és nem ismeri a döntéshozók motivációit. 

Ha valakinek van egy jó ötlete, és az társadalmilag hasznos is, akkor támogatást is tud szerezni az ügye érdekében. A budapesti egyetemi szférát valamennyire ismerem, szinte minden egyetemnek nagyon komoly tehetséggondozó hálózata épült ki az elmúlt időszakban, és ott van a Nemzeti tehetség program is

– közölte.

A diákok tehetséggondozásáról kifejtette: ha valaki hozzájuk már tízéves kortól csatlakozik a fiataltehetség-programhoz, ahol segítséget kap a szociokulturális hátterétől függetlenül, az előnyös lehet egy jó középiskolába kerülésnél. Hozzátette: 

Nagyon nagy igény van egy olyan programra, amelyben a diákok általános iskolától kezdve szerezhetnek nemzetközi tapasztalatokat, megismerhetnek nemzetközi személyiségeket, szerezhetnek egy-egy olyan élményt, amely megvilágítja, mi való nekik és mi nem.

A Mathias Corvinus Collegium oktatói gárdájáról úgy fogalmazott:

Irtózatosan nagy tévhit azoktól, akik janicsárképzőzik az MCC-t, hogy lehet úgy oktatni, hogy csak egyfajta gondolatokat adunk át. Tudok olyan magyar egyetemi kart mondani, ahol csak egytípusú gondolatok hallatszanak, és szerintem az nem jó.

A főigazgató szerint az egy fontos dolog, hogy legyen vita, különböző véleményeket halljanak a diákok a beszélgetéseken az oktatóktól, és azt lássák, milyen összetett a világ. Az MCC-ben egy jó vitára mindig van lehetőség – fűzte hozzá.

Az MCC jövőképével kapcsolatban a főigazgató elárulta: céljuk, hogy lefedjék a Kárpát-medencét a tehetséggondozó hálózattal nemzetközi színvonalon és minél nagyobb nemzetközi beágyazottsággal, valamint hogy a diákjaik minél több és jobb helyen tanulhassanak. – Nekem az az álmom, hogyha egy magyar fiatal elmegy Berlinbe vagy New Yorkba, akkor ott szemmagasságban, egyenrangúként tudjon mindenkivel beszélni, értse a globális problémákat és összefüggéseket, de ugyanilyen fontos, hogy megértse és magáénak érezze a saját közösségét. 

– Senkinek nem mondjuk meg, mit kezdjen a karrierjével, csak reméljük, hogy a mi értékeinkkel felvértezve sikeresek lesznek, és ami még ennél is fontosabb, hogy boldogok lesznek 

– fogalmazott Szalai Zoltán.

Borítókép: Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.