Megvan a négy jelölt a megüresedő alkotmánybírói helyekre

Haszonicsné Ádám Máriáról, Varga Rékáról, idősebb Lomnici Zoltánról és Patyi Andrásról kedden szavaz a parlament.

2023. 06. 30. 11:48
null
Böjte Csaba, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója és az Emberi Méltóság Tanácsának képviseletében idősebb Lomnici Zoltán elnök és Szunai Miklós főtitkár együttműködési megállapodást ír alá a háború szorításában Kárpátalján élő magyaroknak szánt adományok eljuttatásáról és arról a kezdeményezésről, melyet Böjte Csaba a Kárpát-medencében élő népek együttműködéséért jelent be. Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghallgatta pénteken délelőtt az Országgyűlés igazságügyi bizottsága az alkotmánybíró-jelölteket. Az Alkotmánybíróság augusztus végén megüresedő négy bírói helyére öt jelölt volt, négy személyt – Haszonicsné Ádám Mária, Varga Réka, idősebb Lomnici Zoltán és Patyi András – a Fidesz–KDNP javasolt, míg Bárándy Gergely volt MSZP-s politikust, Bárándy Péter, a Medgyessy-kormány igazságügyi miniszterének fiát a Momentum indította. A kormánypárti többségű bizottság a Fidesz–KDNP négy jelöltjét támogatta, így kedden róluk szavaz majd az Országgyűlés.

Forrásaink szerint a voksolás úgy alakult, hogy idősebb Lomnici Zoltán jelöltségét a Fidesz–KDNP-s bizottsági tagok mellett a baloldalt képviselő Szabó Szabolcs (Momentum) is támogatta. Haszonicsné Ádám Mária, Varga Réka és Patyi András a kormánypárti képviselők támogatásával lett hivatalos alkotmánybíró-jelölt, míg Bárándy Gergely csak Szabó Szabolcstól kapott szavazatot.

Az alkotmánybírók titkos szavazással történő keddi megválasztásához az országgyűlési képviselők kétharmadának támogatása szükséges.

A négy hivatalossá vált jelölt közül Haszonicsné Ádám Mária jelenleg az Áder János volt köztársasági elnökhöz köthető Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány jogi igazgatója. Pályája elején tíz éven át volt ügyvéd, majd Tarlós István főpolgármestersége idején a főpolgármesteri hivatal aljegyzője volt, később a Fővárosi Kormányhivatal főigazgatójaként dolgozott. Áder János államfő hivatalát tíz évig vezette főigazgatóként.

Varga Réka jelenleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem dékánja és az Igazságügyi Minisztérium nemzetközi jogi főtanácsadója. Korábban az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala főtitkára volt, azelőtt a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál dolgozott főosztályvezetőként.

Idősebb Lomnici Zoltán jelenleg a Kúrián Varga Zs. András elnök tanácsadója és a nemzetközi jogvédő szervezet, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke. Sokéves bírói gyakorlata van, hiszen 1982-ben kezdett bíróként dolgozni, közel egy évtizeddel később már a Legfelsőbb Bíróságon dolgozott, majd 2002 és 2009 között annak elnöke is volt. Munkája elismeréseképpen francia Becsületrenddel is kitüntetették.

Patyi András a Kúria elnökhelyettese és tanácselnök kúriai bíró. Dolgozott korábban az Alkotmánybíróság hivatalánál, volt jegyző a XII. kerületben, ítélkezett bíróként közigazgatási ügyekben a Legfelsőbb Bíróságon. Volt korábban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora és öt évig a Nemzeti Választási Bizottság elnöke is.

Borítókép: Idősebb Lomnici Zoltán jelöltségét még az Országgyűlés igazságügyi bizottságának baloldali tagja is támogatta (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.