Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Soltész Miklós: Két nép között néhány év nem tehet tönkre évezredes együttműködést

A magyar–lengyel kapcsolatokat méltatta a Miniszterelnökség államtitkára.

Magyar Nemzet
2023. 06. 27. 15:34
SOLTÉSZ Miklós
Balatonboglár, 2023. június 27. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelõs államtitkára beszédet mond az Országos Lengyel Önkormányzat Mazurek nevû üdülõ, képzõ- és oktatási központjának átadásán Balatonbogláron 2023. június 27-én. Az épületben két szárnyban, három szinten 12 szobát alakítottak ki, az alsó szintjén a konferenciateremmel egybenyitható kápolnát is építettek. Az intézmény szakmai mûhelyeknek, kiállításoknak, továbbképzéseknek, konferenciáknak és gyermekek táborozásának ad majd helyet. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Két nép között néhány év nem teheti tönkre egy évezred csodálatos együttműködését – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a magyar–lengyel kapcsolatokra utalva kedden Balatonbogláron, az Országos Lengyel Önkormányzat képzőközpontjának átadásán. 

Soltész Miklós felidézte, Lengyelország budapesti nagykövete néhány hete érthetően és jogosan úgy nyilatkozott, hogy a magyar–lengyel kapcsolatok lehűltek. – Ez teljesen igaz, a történelem mindig hoz hullámhegyeket és -völgyeket – jegyezte meg. – De két nép között néhány év, hónap, akár egy évtized nem ronthatja meg a barátságot – tette hozzá. 

Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány teljesen nyitott a kapcsolatok folytatására, amely közös értékek mentén mindannyiunknak fontos. Azt mondta, a háború mellett hagyományos értékeinket, leginkább a kereszténységet támadások érik, 

megpróbálják nemzeteinket vissza-, és a nemzetiségeket háttérbe szorítani.

– Nekünk az a feladatunk, hogy ezekben az ügyekben közösen lépjünk fel, hogy nemzeteinket, a kereszténységet megvédjük azokkal a támadásokkal szemben, amit most tapasztalunk Lengyel-, Magyarországon, és szerte az Európai Unióban – jelentette ki. 

Beszélt arról, hogy a lengyel–magyar kapcsolatok javulása után további lehetőségek vannak az együttműködésre, például Budapesten kulturális területeken. 

Az államtitkár elmondta: Balatonbogláron 1939-ben a magyarok szeretettel, tisztelettel és nagy odaadással fogadták azokat a lengyeleket, akik a német és szovjet megszállás elől ide menekültek. A jelenlegi képzőközpont helyén akkor Varga Béla plébános vezetésével alakítottak ki középiskolát a lengyel diákoknak. 

Emlékeztetett, hogy 2002. július 1-jén Balatonkeresztúron egy Medjugorjéba tartó, lengyel zarándokokat szállító busz balesetében 19-en meghaltak. – Az épület megépítésénél arra is gondoltunk, hogy az ne csak a lengyel fiatalok központja legyen, hanem a Medjugorjéba igyekvő zarándokok is megpihenhessenek itt – mondta Soltész Miklós.

Borítókép: Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond az Országos Lengyel Önkormányzat Mazurek nevű üdülő, képző- és oktatási központjának átadásán Balatonbogláron 2023. június 27-én. Az épületben két szárnyban, három szinten 12 szobát alakítottak ki, az alsó szintjén a konferenciateremmel egybenyitható kápolnát is építettek. Az intézmény szakmai műhelyeknek, kiállításoknak, továbbképzéseknek, konferenciáknak és gyermekek táborozásának ad majd helyet (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.