Ha eddig nem kapta el, jó eséllyel megúszta ezt a súlyos betegséget

A nyári szünet kezdete óta folyamatosan csökken a skarlátosok száma.

2023. 07. 12. 9:30
gyerekorvos
20201019 Győr dr. Schmidt Péter gyerekorvos Makk-Szabó Milánt vizsgálja, Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld Fotó: Csapó Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 152 embernél diagnosztizáltak skarlátos megbetegedést múlt héten, ezzel együtt így idén január óta 5976-an fertőződtek meg – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legfrissebb jelentéséből, amelyből jól látszik az is, hogy az elmúlt hetekben jelentősen visszaesett, harmadára csökkent a megbetegedések száma.

A skarlát szokatlanul hosszú jelenlétén a szakemberek is meglepődtek, a háziorvosok már kora tavasszal is úgy vélték, a téli betegség rövidesen eltűnik majd, ám a várakozásaikkal ellentétben nem így lett. 

Ugyan a tavaszi szünet jót tett az erősen fertőző kór csillapításának, megállítani nem sikerült, április második felében ismét megugrott és május végéig megállíthatatlanul nőtt a skarlátosok száma. 

Május utolsó hetében már több mint félezren, összesen 550-en fertőződtek meg a betegséggel. Június első heteiben viszont végre csökkenni kezdett a betegek száma, hetente 400-an fordultak orvoshoz a tünetekkel. A hónap közepén 324-en kapták el a súlyos fertőzést,  két hete pedig már csak 246-an fordultak orvoshoz a skarlát egyértelmű tüneteivel. 

Veszélyes-e a skarlát?

A skarlát egy szezonális betegség, a tél végi időszakban jelentkezik a leggyakrabban, amikor az immunrendszer meggyengül. A gyerekek körében könnyebben terjedő bakteriális kórt azonban nem szabad alábecsülni. Magyarországon a betegség lefolyása ugyanis azért ilyen enyhe, mert a gyermekorvosok nagyon felkészültek, és korán, a fertőzést követő második-harmadik napon felfedezik. Ám nem minden országban olyan kiterjedt a házi gyermekorvosi rendszer, mint hazánkban: Angliában tavaly arról szóltak a hírek, hogy csaknem százan, közülük huszonegy gyermek vesztette életét skarlátban. Ennek oka, hogy az Egyesült Királyságban egy vagy két hétre rá adnak időpontot szakrendelésre, a szülők pedig nem tudják, mivel állnak szemben, ami egy ilyen betegség esetén nagyon veszélyes, antibiotikumos kezelés hiányában végzetes kimenetele lehet.

 Borítókép: Illusztráció (Fotó: Csapó Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.