időjárás -1°C Natália 2023. december 9.
logo

Koncz Zsófia: A szerencsi csokoládé az egész nemzetnek fontos és identitásmeghatározó termék

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI
2023.07.13. 16:48 2023.07.14. 00:48
Koncz Zsófia: A szerencsi csokoládé az egész nemzetnek fontos és identitásmeghatározó termék

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Szerencsi Csokoládégyár tiszteletére alkalmi bélyegsort bocsátott ki a Magyar Posta. A bélyegek bemutatására szervezett szerencsi eseményen az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára kiemelte: a szerencsi csokoládé az egész nemzetnek fontos és identitásmeghatározó termék.

Koncz Zsófia elmondta, hogy a magyar családoknak a szerencsi csokoládé több generációt tekintve is nagyon fontos üzenetet hordoz, emellett lényeges szerepet tölt be a város életében. Hozzátette, a kormányzati támogatásnak köszönhetően három telephely helyett immár egy üzemben valósulhat meg a gyártás.

A politikus kijelentette, a magyar kormánynak a hazai vállalkozások kiemelten fontosak. Az Energiaügyi Minisztérium azon dolgozott, hogy a háborús helyzet miatt kialakult energiaválságban segíteni tudjanak – emelte ki, hozzátéve, hogy május elsejétől kezdve mintegy harmincezer ügyfélnek – melynek kétharmada kis- és középvállalkozók volt – a földgáz és az áram díját több mint megfelezték. Ezt követően 180 ezer mikrovállalkozás áramdíját felezték meg, emellett egyes szektorokban július elsejétől áramárplafont is bevezettek – mondta el Koncz Zsófia.

Az államtitkár szerint a centenáriumot több lépcsőben is megünneplik a városban: a szerencsi várban a csokoládé száz évét bemutató kiállítás nyílt, készülnek az édesség történetét bemutató könyv kiadásával és augusztus 25. és 27. között megrendezik az Artúr-napok fesztivált is.

Hegmanné Nemes Sára, a Magyar Posta Zrt. igazgatóságának alelnöke köszöntőjében elmondta, hogy az évforduló tiszteletére a gyár egyik ikonikus édessége, a macskanyelv bélyegen is megjelenik.

Hozzátette:

harminchat bélyegképes ívben bocsátották ki a macskanyelv alakú öntapadós bélyeget, vegyesen a tej- és étcsokoládé színvilágával.

Az alelnök közölte, 36 ezer ünnepi emlékbélyeget bocsátanak ki, ezenfelül hatezer példány csokoládéillatú bélyeg is készült. Egy bélyeg háromszáz forintba kerül, képeslapon, borítékon egyaránt használható – tette hozzá.

HEGMANNÉ NEMES Sára; KONCZ Zsófia; NYIRI Tibor; TAKÁCS István
Bélyegsort bocsátott ki a Magyar Posta a százéves Szerencsi Csokoládégyár tiszteletére. Fotó: MTI/Vajda János

Takács István, a Szerencsi Bonbon Kft. ügyvezetője kiemelte, az 1923-ban létrejött csokoládégyár termékeit már két év működés után az Amerikai Egyesült Államokban is árulták. Hozzátette, a hagyományos termékek gyártása mellett ma már többek között diabetikus és cukormentes édességek, valamint kéregöntésű figurák gyártásával is foglalkoznak.

Az ügyvezető elmondta, a cég feladata kezdettől fogva az volt, hogy a szerencsi édességek receptjeit megmentsék az utókornak, a centenáriumot és kibocsátott bélyegeket pedig mérföldkőnek nevezte a gyár életében.

Az esemény végén az első emlékbélyeggel ellátott emlékborítékokat Koncz Zsófia, Takács István, Hegmanné Nemes Sára és Nyiri Tibor, Szerencs polgármestere pecsételte le és írta alá.

Már a szerencsi csoki és a kürtőskalács is a listán

A szerencsi csokoládé és a kürtőskalács is hungarikum lehet hamarosan – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter csütörtökön Budapesten, amikor megnyitotta az első Hungarikum Hétvégét, a magyar nemzeti értékeket bemutató kulturális és gasztronómiai

Borítókép: Bélyegsort bocsátott ki a Magyar Posta a százéves Szerencsi Csokoládégyár tiszteletére (Fotó: MTI/Vajda János)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.