Laborvizsgálatok: ismét hazudott a DK és a baloldali sajtó

Ismét beigazolódott, hogy a Demokratikus Koalíció és szakértői, valamint a baloldali sajtó valótlanságok állításával hergelik az embereket. Most éppen a laborvizsgálatokkal kapcsolatban hangoztatott állításaikról bizonyosodott be, hogy egyetlen állításuk sem igaz.

2023. 07. 20. 15:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét bebizonyosodott, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) és a szakértői valótlanságokat állítva hergelik az embereket.

Korlátozhatják a betegek ingyenes, tb-finanszírozott laborvizsgálatainak számát egy háziorvosoknak küldött körlevél szerint – írta alig tíz napja László Imre, a DK egészségügyi szakpolitikusa, volt kórházigazgató, aki közleményében kiemelte: mindössze 15 laborparaméter vizsgálatát kérhetik ezentúl a háziorvosok, akár a sürgős laborkéréseket is visszautasíthatják.

László Imre, a DK szakpolitikusa nem mondott igazat a laborvizsgálatokról (Fotó: MTI/Komka Péter)

Csakhogy ebből egy szó sem igaz. Nézzük az előzményt.

Emlékezetes, az önkormányzati fenntartású Pilisvörösvári Szakrendelőhöz tartozó házi- és szakorvosok július 6-án körlevelet kaptak az intézmény igazgatójától, dr. Kóti Tamástól, aki, mint később kiderült, alaposan túllépte hatáskörét és szakmai kérdésekben hozott tarthatatlan intézkedéseket. A levelet a baloldali sajtó által előszeretettel idézett szakértő, Kunetz Zsombor egy amerikai érdekeltségű portál blogján közzétette, hogy aztán a baloldali sajtóban futótűzként terjedjen el.

„Orbán megszorításai már a betegek életét veszélyeztetik” – fújt riadót a párt, amelyik úgy véli, alkalmasabb lenne az ország vezetésére. Megszólalt Kunetz Zsombor: országos szinten korlátozzák a betegek laborvizsgálatait; Az egész országban korlátozzák a betegek laborvizsgálatait – csak néhány cím Kunetz Zsombor kijelentései nyomán.

A baloldali médiának és kedvelt  „szakértőjének” „csak” az nem tűnt fel, hogy minden szakmai szabálynak és törvényi előírásnak ellentmondtak a magánszolgáltató vezetőjének körlevelében leírtak.

Nézzük a törvényesség kérdését.

Egy szakrendelő, egy laborszolgáltató sem tehet az ország egészére vonatkozó megállapításokat, azok nyilvánvalóan valótlanok, hangulatkeltőek, alkalmasak az ellátórendszer működésének megzavarására, az ágazatnak nincs korlátozó törekvése. A fekvő- és a járóbeteg-szakellátás vonatkozó finanszírozása rendszerszinten nem tartalmaz szakmai és/vagy financiális fékeket. A kérhető paraméterek számának előírására, az indokoltság megkérésére, valamint a magánszolgáltatóhoz történő elbírálási jogosultság áttelepítésére a hatályos jogszabályok és a magánszolgáltatókkal megkötött szerződések rendelkezései alapján nincs lehetőség

A szerződés fennállta alatt a magánszolgáltatónak a vizsgálatkérések számának nagyságából eredő kockázatokat viselnie kell.

A szakmaisággal is komoly gondjai vannak mind a szakértőnek, mind a DK-nak, mind a baloldali lapoknak.

Amennyiben a szolgáltató öt munkanapon belül bírálná el az orvosok laborvizsgálati kéréseit, ahogy azt a körlevélben olvashatjuk, úgy előfordulhat, hogy a beteg közben azért hal meg, mert nem válik ismertté valamely laborparamétere, a betegbiztonság egyértelműen veszélyeztetett, felmerül a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének megállapíthatósága. Amennyiben az egy labor vizsgálati kéréssel kérhető paraméterszámot 15 darabban írnák elő, a háziorvos gyakorlatilag egyetlen vérképet sem tudna rendelni indoklás nélkül, mivel egy vérképvizsgálat általánosságban 18 darab laborparaméterből áll.

Minderre rájöhetett a magánszolgáltató igazgatója is, hiszen egy újabb körlevélben július 13-án visszavonta korábbi körlevelét.

A visszavonásról Kunetz Zsombor ma a már említett blogban egy ködös, ismét a kormányt hibáztató írást tett közzé, ám nem kért elnézést a korábbi állításai miatt. Mint ahogy a baloldali sajtó sem futott végig, hogy valótlanságokat közöltek a szakértőre hivatkozva.

Azt már felesleges is megemlítenünk, hogy László Imre, a DK egészségügyi szakpolitikusa vagy pártja nem határolódik el és nem kér elnézést az emberektől a rémhírterjesztésért.

Borítókép: A laborvizsgálat alapja a vérvétel (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.