Lezárult a nyomozás Gálvölgyi János ügyében

Az eset miatt a nyáron az összes mentésirányító csoport dolgozói számára kétnapos, intenzív továbbképzést tartanak.

Magyar Nemzet
Forrás: Index2023. 07. 18. 11:23
GÁLVÖLGYI János
Budapest, 2019. április 9. Gálvölgyi János Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, humorista otthonában. MTVA/Gyûjtemény: Keleti Éva Fotó: Keleti Éva
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lezárult az Országos Mentőszolgálat belső vizsgálata az úgynevezett „Gálvölgyi-ügyben” – írja az Index. A belső vizsgálat eredményeként két mentésirányító elmarasztalása is megtörtént, valamint még a nyáron szakmai tréningen vesznek részt a mentésirányítók.

Gálvölgyi János május tizedikén lett rosszul, légzési elégtelenség miatt súlyos állapotban volt, azonban a lányai hiába várták a mentőt, nekik kellett bevinniük édesapjukat a kórházba. A színész azonnal az intenzív osztályon történő kezelésre szorult, lélegeztetőgépre került. 

Nyomozást indított a rendőrség azután, hogy Gálvölgyi János rosszul lett, ám nem érkezett meg hozzá a mentő – írta meg korábban a Magyar Nemzet. A színművészt végül egyik családtagja vitte kórházba, ahol intenzív osztályon kezelték. Az ügyben az Országos Mentőszolgálat minden részletre kiterjedő vizsgálatot indított, ők megállapították, hogy hibásan mérlegelt a mentésirányító. Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen Gálvölgyi János rosszulléte ügyében a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) – közölte akkor a Magyar Nemzet megkeresésére a rendőrség.

Az Index a Naphíre.hu információira hivatkozva azt írja, néhány napja Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője közölte, a Budapest V. és XIII. Kerületi Ügyészség – törvényességi felügyeleti jogkörében eljárva – hivatalból vizsgálta felül a megszüntető határozatot, így mégis folyik nyomozás.

Az ügyben az Országos Mentőszolgálat belső vizsgálatot is indított, amely lezárult. 

Mint kiderült, az Országos Mentőszolgálat minden részletre kiterjedő vizsgálatot folytatott, amelynek során elemezték a telefonbeszélgetések hanganyagait, ellenőrizték a számítógépes rendszerekben rögzített egyéb adatokat, a szabad mentőkapacitást, és meghallgatták az érintett mentődolgozókat.

Az intézkedések szakmai értékelése szerint a segélyhívást fogadó mentésirányító rosszul döntött, amikor a bejelentőről kapott információk alapján az esetet nem az életveszélyes kategóriába sorolta. Egy másik mentésirányító az ismételt hívások kezelésekor kommunikációs hibát követett el.

Az eset miatt a nyáron az összes mentésirányító csoport dolgozói számára kétnapos, intenzív továbbképzést tartanak, amely egyebek mellett jogi, kommunikációs, pszichológiai és mentés-szakmai elemeket, valamint gyakorlatokat is tartalmaz.

Borítókép: Gálvölgyi János (Fotó: MTVA/Gyűjtemény: Keleti Éva)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.