Már készül tusványosi beszédére Orbán Viktor miniszterelnök

Vajon miről fog beszélni az idei alkalommal a kormányfő?

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook/Orbán Viktor2023. 07. 20. 13:45
Borítókép: Orbán Viktor beszéde Tusnádfürdőn (Fotó: Bach Máté)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tusványos. Második nap: Készül a beszéd

− írta Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos Facebook-oldalán.

A kormányfő szombaton mondja el immár hagyományos beszédét Tusnádfürdőn, a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvényén. Szerdán kezdődött az esemény mottója: „A béke ideje”. 

 

Vajon miről fog beszélni az idei alkalommal a kormányfő?

A kormányfő először 1998-ban mondott beszédet a szabadegyetemen. Akkor, frissen megválasztott miniszterelnökként Magyarország NATO-tagságának fontosságáról beszélt, a későbbi években pedig rendre politikai programadóbeszédekké váltak az itteni felszólalásai.

2014-ben itt beszélt először az illiberális demokráciáról, 2016-ban pedig (a világ első hivatalban lévő politikai vezetőjeként) itt állt ki Donald Trump amerikai elnökjelölt mellett, aki később az Egyesült Államok 45. elnöke lett. 

A miniszterelnök tavalyi beszédében hangsúlyozta: 

A háborúk és veszélyek évtizedét éljük

Orbán Viktor akkor kifejtette, hogy a nyugati világ anyagi és hatalmi visszaszorulását látjuk manapság. Mint mondta, a többi civilizáció is modernizálódott, a kínai, az ortodox és maga az iszlám is, a rivális civilizációk átvették a nyugati technológiát és pénzügyi rendszert, de a nyugati értékeket eszük ágában sincsen. 

 

A kezdetek

Az első szabadegyetemet 1990 nyarán tartották Bálványosfürdőn a Fidesz kisebbségi titkársága, az angol Fiatal Szociál-Liberális Demokraták és erdélyi Magyar Ifjúsági Szervezetek Szövetsége rendezésében.

Ezt követően minden évben bővült a rendezvény mérete, egyre több lett a résztvevő, ezért 1997-től már a közeli Tusnádfürdőn szervezték meg a programot, de a szabadegyetem megtartotta az eredeti nevét. Azóta a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábort mindig Tusnádfürdőn szervezték meg, ez alól 2020 és 2021 volt kivétel, mert akkor a koronavírus-járvány miatt nem tudták megtartani a programot.

Borítókép: Orbán Viktor beszéde Tusnádfürdőn (Fotó: Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.