Piros riasztásra készülnek a meteorológusok, szupercellák, minden lesz, ami miatt nem érdemes az utcára menni

Állítólag.

Magyar Nemzet
Forrás: Időkép2023. 07. 12. 13:39
null
Budapest, 2022. június 9. Zivatar Budapesten a budai oldalról, a Margit híd alól fotózva 2022. június 9-én. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Késő délután, este hidegfront hozhat szerdán és csütörtökön is piros fokozatnak megfelelő heves viharokat – írja az Időkép

Megjegyzik, hogy bár most még tombol a hőség, tehát feltehetően ebben a pillanatban elég nehéz hinni a jóslatnak, mégis napközben kevés zivatar alakulhat ki, de délutánra kerül majd igazán heves hangulatba a szeszélyes nyár. A hidegfront előbb északnyugatra, nyugatra, később aztán a középső és keleti, délkeleti tájakra is érkeznek a zivatarok.

 És, ahogy az már csak lenni szokott, a cellák szupercellákká fejlődhetnek, sőt lánccá alakulva vonulhatnak nagyobb területet érintve. 

Ez nagyjából azt jelenti, hogy a leghevesebb viharokat akár öt centinél nagyobb átmérőjű jég és óránkénti 100 kilométeres sebességnél is erősebb szélvihar, néhol 50 milliméternél is több csapadék kísérheti. 

Viszont valószínűleg csak azoknak kell otthon ülniük, amíg az időjárás kitombolja magát, akik az ország északnyugati, északi megyéiben élnek, mert az Időkép meteorológusa szerint ebben a térségben lesz indokolt a legmagasabb, piros fokozatnak megfelelő riasztás kiadása.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.