A mai napon tetőzhet a Duna vízállása, harmadfokú készültség van érvényben + galéria

Várhatóan két és fél méterrel lesz magasabb a Duna vize – fogalmazott Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az áradásoknak a fővárosra gyakorolt hatásával kapcsolatban. Az elmúlt napok heves esőzései miatt harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben számos dunántúli településen. Mint ismert, a héten Orbán Viktor az Országos Műszaki Irányító Törzsnél (OMIT) áttekintette a jelenlegi helyzetet, majd a miniszterelnök közölte, hogy kézben tartják a helyzetet.

Magyar Nemzet
2023. 08. 09. 10:15
null
Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Duna ezt még elbírja. Szerda környékére jósolnám a tetőzést, de nem lesz számottevő a változás annak, aki mindennap elmegy a rakpart környékén. Várhatóan két és fél méterrel lesz magasabb a Duna vize, a víz elborítja a rakparti lépcsők egy részét, azonban arra nem kell készülni, hogy a víz elárasztja a rakpartot – nyilatkozta a Metropolnak Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője a sok esőről és az annak következményeként keletkezett áradásokról, azok fővárosra gyakorolt hatásáról, következményeiről.

Fotó: Origo/Polyák Attila

A portál jelezte, hogy harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben számos dunántúli településen, ami azt jelenti, hogy a veszélyeztetett helyszínekre vészőröket állítanak, akik kétóránként mérik és jegyzik a víz aktuális állását, és szükség esetén óvintézkedéseket is tesznek.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az elmúlt napok súlyos esőzései miatt kialakult árvízről egyeztetett az Országos Műszaki Irányító Törzsnél (OMIT), ahol a szervezet vezetőivel együtt áttekintették a helyzetet. 

A kormányfő meghallgatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) védelmi szervének jelentését az eddig elvégzett munkáról és a további feladatokról. Megállapították: az elmúlt években végrehajtott árvízvédelmi fejlesztések és az új létesítmények jól vizsgáztak, a szakemberek helytállnak, és képesek megvédeni az emberek biztonságát és vagyonát az árvizektől. Orbán Viktor köszönetet mondott a munkájukért. – A helyzet nehéz, de kézben tartjuk! – hangsúlyozta a kormányfő egy Facebook-bejegyzésben.

Rekordok dőlnek meg

Az utóbbi évtizedekben szinte rendre megdőltek a legmagasabb és a legalacsonyabb vízállás rekordjai is a Dunán. Emlékezetes, hogy 2013. június 9-én az esti órákban 891 centimétert mértek a Vigadó éri vízmércén, amivel megdőlt a Budapesten valaha mért legmagasabb dunai vízállás rekordja. Az akkori eredmény 31 centiméterrel múlta felül a korábbi legmagasabb, 2006-ban mért értéket. Az évezred első nagyobb árhulláma 2002 nyarán érkezett, és az augusztus 18-i 848 centiméteres budapesti tetőzésével az addig mért legnagyobb vízszintet eredményezte.

Duna áradása
Fotó: Origo/Polyák Attila

Ám 2003. augusztus 29-én majdnem (egy centiméter híján) megdőlt a valaha mért legkisebb érték is, 52 centiméteres vízállással. A következő csúcsérték 2006 tavaszán született, az április 4-én bekövetkezett 860 centiméteres tetőzéssel. 

Az ezt követő évek átmenetileg rekordoktól mentesek voltak, bár 2010-ben a legnagyobb, 2011-ben pedig a legkisebb vízállást igencsak megközelítették a vízszintek. Az ezt követő években – egészen napjainkig – nem alakultak ki jelentősebb áradások a folyón. Az elmúlt tíz évben a vízállások a budapesti vízmércén egyetlen alkalommal sem érték el a hatszáz centimétert. Ez a tény az OVF szerint már önmagában is extrémnek tekinthető.

 

Ugyanakkor negatív csúcsokat ez az időszak is tartogatott, 2018-ban a Duna Budapestnél kétszer is megdöntötte a valaha mért legkisebb adatot: október 17-én 41 centiméteren, vagyis az addigi minimumnál tíz centiméterrel volt alacsonyabb a vízszint, azután október 25-én további nyolc centiméterrel kisebb, 33 centiméteres vízállást észleltek.

Mit jelentenek a készültségek?

Az árvízvédelmi fokozatokra vonatkozó előírások szerint  I. fokú készültség esetén 12 órás nappali őrszolgálatot kell tartani, valamint a vízállásokat naponta legalább két alkalommal (6 és 18 órakor) –  ha szükséges, többször – fel kell jegyezni. A II. fokú készültség alatt éjjel-nappali őrszolgálatot kell tartani, valamint a vízállásokat naponta négy alkalommal – 6, 12, 18 és 24 órakor – kell leolvasni. 

Duna magas vízállás
Fotó: Éberling András

Abban az esetben, ha a készültség elrendelésekor még további jelentős áradástól kell tartani, akkor a területileg illetékes vízügyi igazgató mozgósíthatja a hozzá tartozó – speciális egységét – VIZIG védelmi osztag egészét, vagy annak egyes részlegeit. 

A III. fokú készültség során a védmű azon pontjaihoz és műtárgyaihoz, ahol annak állékonyságát súlyosan veszélyeztető jelenséget észlelnek, vagy az árvízvédekezési terv szerint arra lehet számítani, oda vészőröket kell állítani.

 

Borítókép: A Duna vízállása (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.