Dobrev Klára arcátlan ígérettel tért vissza

A férjéével vetekszik Dobrev Klára gátlástalansága, aki a nyári pihenő után most azzal kampányol, hogy egy kormányváltás esetén újra fogják nyitni a most bezárt vasúti mellékvonalakat. Teszi ezt úgy, hogy a Gyurcsány–Bajnai-kormányok alatt közel negyven vasútvonalat zártak be, a ­MÁV-ot feldarabolták, majd gyanús körülmények között eladták a nyereséges üzletágat.

Munkatársunktól
2023. 08. 25. 5:30
DOBREV Klára; GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2023. március 15. Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) árnyékkormányának árnyék-miniszterelnöke, a párt EP-képviselõje és Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a párt budapesti nagygyûlésén, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulóján tartott megemlékezésén az Egyetem téren 2023. március 15-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Magyarországon nincsenek másodrendű állampolgárok. Ezt ideje lenne megértenie a kormánynak. A legkisebb településen élőket sem lehet kizárni a vasúti közlekedésből. Ezért kezdeményezünk egyeztetést a települések vezetőivel. Kormányváltás után újra fogjuk nyitni az Orbán-kormány által bezárt vonalakat” – írta közösségi oldalán Dobrev Klára. Tény, nemrég tíz mellékvonal esetében megszűnik a menetrend szerinti személyszállítás, amit 

elsősorban az utasok biztonságának garantálása, illetve a szolgáltatás nem megfelelő minősége indokolt, azonban szó sem volt vonalfelszámolásról, teljes bezárásról. Ugyanakkor hamarosan a kormány elé kerül egy összesen 6000 milliárd forintos fejlesztési terv is, hogy felújítsák a vasúti pályákat és új járműveket szerezzenek be.

Dobrev Klára ígérgetése, illetve hogy másodrendű állampolgárokat emleget az ügyben, finoman szólva is arcpirító, hiszen a Gyurcsány–Bajnai-kormányok alatt közel negyven regionális, helyi vasútvonalat zártak be. 

Ismert: 2007 márciusától a MÁV első körben 14 vasútvonalon és vonalszakaszon, mintegy 478 kilométeren szüntette meg a személyszállítást, majd 2009-ben további 24 vonalat és vonalszakaszt zártak be

 – nem mellesleg később, a Gyurcsányék által „megcsinált” csődközeli állapotok ellenére az Orbán-kormány tíz korábban bezárt vasútvonalon indította újra a forgalmat. 

Arra is érdemes emlékezni, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején feldarabolták a MÁV-ot, majd eladták a nyereséges üzletágat.

Ismert: 2008 januárjában zajlott le a magyar privatizáció történetének egyik legvitatottabb magánosítási folyamata, a MÁV Cargo Zrt. eladása. A vevő, az osztrák állami vasútvállalat (ÖBB) több másik pályázó ellen licitálva 102,5 mil­liárd forintot fizetett a MÁV árufuvarozó leányvállalatáért. 

A MÁV Cargo megvásárlásához nyújtott szolgáltatásokért 6,6 millió euró visszacsorgatást kapott az ismeretlen magyar Geu­ronet Bt.

Dobrev Klára (Fotó: Bach Máté)

A pedagógusok ugyan miért hinnének Gyurcsány feleségének? 

Ami pedig Dobrev Klára ígéreteinek hitelességét illeti: Gyurcsány Ferenc felesége mostanság a pedagógusok bérének emelését követeli, sőt korábban azt hangoztatta, hogy ha rajta múlna, azonnal 30 százalékkal többet adna nekik. Teszi ezt úgy, hogy Gyurcsány Ferenc kormánya 

több mint 14 ezer tanárt tett utcára, a pedagógusoktól elvettek egyhavi bért, és több mint száz iskolát zártak be. További 748 iskolát szüntettek meg úgy, hogy azokat beolvasztották más intézményekbe, ezzel ezer településen szűnt meg a helyi iskola.

Bezártak továbbá 283 óvodát, ezzel együtt kirúgtak 1191 óvónőt. Mindezekkel párhuzamosan 17,7 százalékkal csökkentették a diákok utazási kedvezményét, fizetős lett az óvodai és a bölcsődei étkeztetés is. A Gyurcsány-kormány bevezette az egyetemi tandíjat, amit aztán a Fidesz által kezdeményezett 2008-as sikeres népszavazás törölt el.

Dobrev Klára még a DK egykori alelnöke, Bauer Tamás szerint is hazudik 

A DK-elnök feleségének arcátlan ígéretei közé tartozik továbbá az a plakátkampány is, amely szerint „Orbán Viktor az árakat emeli, Dobrev Klára a béredet fogja emelni” – és amely már a DK egykori alelnökénél, a vállaltan Gyurcsány Ferenc rajongójának számító Bauer Tamásnál is kiverte a biztosítékot.

„Tiltakoznom kell: ez a plakát nem mond igazat” – írta Facebook-bejegyzésében Bauer, hangsúlyozva, hogy az üzenet hazug, „hiszen az állam csak a közszférában dönthet maga a bérekről – és ott is korlátai vannak, hogy felelős módon mit tehet meg és mit nem –, de a versenyszférában biztosan nem”.

A közszférában is vannak olyan foglalkoztatási csoportok, amelyeknek már az Orbán-kormány jelentős béremelést adott, és egy esetleg következő kormány aligha ígérhet további béremelést

 – írta a Fidesz-pártisággal aligha vádolható Bauer Tamás.

Borítókép: Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.