Európa utolsó lovagi tornáján vesz részt Novák Katalin

A horvát elnök meghívására megy az eseményre a magyar államfő.

Magyar Nemzet
2023. 08. 06. 16:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Találkozik a horvát elnökkel és feleségével Novák Katalin köztársasági elnök a férje, Veres István a sinji vitézi játékokon – jelentette be Facebook-oldalán az államfő. Mint írta, férjével együtt indulnak az eseményre.

Hozzátette, Splitből folytatják utjukat Sinjbe, ahol a horvát elnök, Zoran Milanovic meghívására vesznek részt az Alkán, a több mint három évszázados hagyománnyal bíró vitézi játékokon. 

Az Alka az 1715-ös sinji csata győzelmére emlékezik, amikor a város védői hősies küzdelemben állították meg a Dalmácia déli része, Európa felé törekvő oszmán hódítókat – zárta sorait Novák Katalin.

A Splittől negyven kilométerre északra fekvő városban zajló eseményt az UNESCO 2010-ben vette fel a szellemi világörökség listájára, amely mára az egyetlen ilyen játék Európában. Sinj lakosai minden év augusztus első hétvégéjén ezzel a rendezvénnyel arra az 1715-ös csatára emlékeznek, amelyben a hatvanezer fős támadó török sereget ötszáz horvát vitéz meghátrálásra kényszerítette.

A 320 méter hosszú versenypályán a 160. méternél van keresztben fölfüggesztve 3,3 méter magasságban a két koncentrikus kört ábrázoló alka, azaz karika. A külső kör átmérője 13 centiméter, a belső kör pedig 3,5 centiméter: a belsőbe kell beletalálnia a vágtató lovon ülő alkárnak három méter hosszú kopjájával. Minden egyes találatot a korabeli mozsárágyú lövése jelzi, és aki a legtöbb találatot szerzi, egy évig – a következő játékokig – viselheti a sinji Alka vitéze címet.

A sinji alkár vitézek egyesületét 1833-ban jegyezték be, 1997-ben megújították az alapokmányukkal együtt. A vitézi játékok fölött uralkodók, államfők, hadvezérek vállaltak fővédnökséget, köztük volt Ferenc József (1830–1916) osztrák császár és magyar király, Josip Broz Tito néhai jugoszláv elnök és az önálló Horvátország megteremtése, 1992 óta pedig a mindenkori horvát államfő – olvasható a www.alka.hr portálon. 

Borítókép: Novák Katalin és Veres István (Fotó: Novák Katalin Facebook-oldala)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.