Európai uniós támogatásokat ígérgetett a szír csaló

A pályázatírásért és menedzseléséért ötezer és tizenötezer euró közötti összegeket kért magyar vállalkozóktól, amit a cégvezetők ki is fizettek neki.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 17. 8:38
A brüsszeli döntéshozók nem Európa érdekeit tartják szem előtt
Brüsszel, 2023. március 21. Uniós zászlók az Európai Bizottság székháza, a Berlaymont-épület elõtt Brüsszelben 2023. március 21-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyar vállalkozókat európai uniós támogatások ígéretével csapott be egy szír férfi, akit Szigetszentmiklóson fogtak el – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) csütörtökön a rendőrség honlapján. 

Azt írták, a hatvanéves szír állampolgárt jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntett gyanúja miatt kihallgatták, majd őrizetbe vették a nyomozók. 

A nyomozás adatai szerint a külföldi férfi jól menő magyar vállalkozások vezetőit azzal csapta be, hogy cégfejlesztésre százmillió forintos nagyságrendű európai uniós támogatást ígért nekik. A pályázat megírásáért és menedzseléséért ötezer és tizenötezer euró közötti összegeket kért, amit a cégvezetők ki is fizettek neki. 

– A férfi alaposan kidolgozta a csalás részleteit: többlépcsős, előminősítést is magában foglaló eljárást imitált, hivatalosnak tűnő, iktatószámmal és bélyegzővel ellátott dokumentumokat hamisított. A vizsgálat eddigi megállapításai szerint a szír állampolgár 2022 tavasza óta öt vállalkozót károsított így meg összesen 33 millió forinttal – tudatta a rendőrség. 

A gyanúsított ellen korábban is folyt eljárás csalás miatt, a csalásokat felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.