Nagy segítséget kapnak a fogyatékkal élők

Az elmúlt harminc év legfontosabb lépése volt a fogyatékosságügy intézményi területén, amikor eldöntötték, hogy felszámolják a kommunizmus örökségét, és a nagy, száz–kétszáz fős intézmények helyett hat–tizenkét fős lakóotthonokat alakítanak ki.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 30. 16:30
null
Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

További tizenhatmilliárd forintból építenek a Széchenyi 2020 program keretében civil és egyházi fenntartók az országban olyan családi házakat, amelyekben fogyatékossággal élő emberek lakhatását biztosítják – jelezte Fülöp Attila Derecskén, a Jobb, mint az otthon! támogatott lakhatás Hajdú-Bihar vármegyében című projektátadó rendezvényen.

A Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy 

jelenleg 4170 támogatott lakhatásban élő ember van Magyarországon, közülük több mint kétezren költözhettek lakóotthonba, mintegy 24 milliárd forintos beruházás eredményeként.

Hajdú-Bihar vármegye négy településén, Derecske mellett Szerepen, Bárándon és Püspökladányban két tucat olyan lakóépület, illetve szolgáltató központ épült meg, amely a fogyatékossággal élők pszichiátriai vagy szenvedélybetegek nappali foglalkoztatását és lakhatását szolgálja – mutatott rá Fülöp Attila, megjegyezve, hogy a vármegyében ezzel 249 rájuk bízott ember élete változott meg.

Ez a lakhatási forma egyrészt segíti az önálló életet, másrészt közös tanulás a helyi lakossággal, hogy fogadják el őket a szomszédok, nem kell félni azoktól, akik fogyatékkal élnek, valamiben támogatásra szorulnak

– mondta az államtitkár.

Rácz Anikó, a település független polgármestere jelezte: évtizedek óta működik a városukban „tartós bentlakásos intézmény”, 

az ellátottak életében nagy változást jelentettek a lakóotthonok, amelyekkel egyrészt új munkahelyeket teremtettek, másrészt segítik a gondozottak önálló életét.

Személyes megjegyzésként hozzátette: lakóházuk mellett is épült egy lakóotthon fogyatékkal élőknek, akikkel nagyon jó szomszédi viszonyt ápolnak.

Vitányi István, a térség fideszes országgyűlési képviselője méltatta a lakóotthonokban dolgozók munkáját, amihez nagyfokú türelem, kitartás, empátia kell. Jó iránynak nevezte, hogy a kormány fokozott figyelmet fordít ezekre az emberekre, akinek az elhelyezésére 2,2 milliárd forintot fordítottak a projekt keretében Hajdú-Biharban.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.