„Megtévesztő és hamis az amerikai külügyi szóvivő nyilatkozata”

Az Egyesült Államok 900 ezer külhoni magyar adatait követeli.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 02. 13:37
null
20230801 Budapest Amerikai Nagykövetség Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország minden egyes konkrét amerikai rendészeti megkeresés ügyében eljárt, a büntetőjogi felelősségre vonás megtörtént, a jogszabálysértőket megfosztották magyar állampolgárságuktól, tehát megtévesztő és hamis az amerikai külügyi szóvivő nyilatkozata – reagált Rétvári Bence, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára Matthew Miller nyilatkozatára. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője arról beszélt, hogy azért van szükség a szigorításra, mert bűnözők is magyar útlevélhez juthattak, mivel 2020, azaz a biometrikus útlevél magyarországi bevezetése előtt a magyar állampolgárságért folyamodók személyazonosságának ellenőrzése nem volt megfelelő.

Külhoni magyarok adatait követelik az amerikaiak

Rétvári Bence emlékeztetett arra, hogy az Amerikai Egyesült Államok a kettős állampolgársággal rendelkező 900 ezer külhoni magyar adatait követeli Magyarországtól, 

azonban ezt Magyarország nem adja ki senkinek, mert ezzel veszélyeztetné a biztonságukat.

 

Hozzátette: nincs garancia arra, hogy ha eleget tennénk ennek a kérésnek, akkor nem adnák ki a kárpátaljai magyarok adatait Ukrajnának, ami súlyos következménnyel járna az ottani magyarság számára a kettős állampolgárság ukrajnai tilalma miatt.

– Mivel Magyarország nem tesz eleget az Amerikai Egyesült Államok indokolatlan kérésének, így egyértelmű, hogy ezért bosszút állnak a magyarokon – szögezte le a politikus. 

Emlékezetes, tegnap derült ki, hogy az Egyesült Államok vízumszankciókat vezet be Magyarországgal szemben, szigorítják az országba való bejutást. 

– Magyarország kormányát a mai napon arról tájékoztattuk, hogy a magyar útlevéllel rendelkező személyek az Utazási Engedélyt Jóváhagyó Elektronikus Rendszeren (ESTA) keresztül igényelt utazási engedély érvényességi ideje két évről egy évre csökken. Emellett a magyar útlevéllel rendelkezők ESTA-jának érvényessége egyszeri használatra korlátozódik – írta tegnap közösségi oldalán az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége. 

A dühös kommentelők ezután elárasztották David Pressmannék oldalát, ezután szólalt meg az ügyben az amerikai külügy is. 

Külön érdekesség, hogy miután a Magyar Nemzet beszámolt a hírről, a nagykövetség egy angol nyelvű levélben azt kérte szerkesztőségünktől, hogy ne használjuk a szankció szót az általuk bevezetett szigorítás kapcsán.

Borítókép: Az amerikai nagykövetség épülete (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.