Rétvári Bence: Köszönhetően a fejlesztéseknek, mindenkit meg tudtunk védeni az árvíztől + videó

A hétvégén egy havi csapadékmennyiség esett le, három rendkívüli árvíz is kialakult, ám köszönhetően az elmúlt évek fejlesztéseinek, sikerült megvédeni az embereket – hangzott el a Belügyminisztériumban az árvízi helyzetről tartott sajtótájékoztatón.

2023. 08. 08. 12:10
Sajóivánka, 2023. augusztus 8. Vízátfolyás a Sajó áradása miatt lezárt úton Sajóivánka és Sajókaza között 2023. augusztus 8-án. MTI/Vajda János Fotó: Vajda János
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szélsőséges időjárási helyzetben is sikerült megvédeni az emberek életét és vagyonát – jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára ma az árvízi helyzetről tartott sajtótájékoztatón. Rétvári Bence kiemelte a hétvégi viharkárok elleni védekezés gyorsaságát és hatékonyságát.

A belügyi miniszterhelyettes köszönetet mondott a védekezésben részt vevőknek. Kiemelte: egy hétvége alatt egy havi csapadékmennyiség hullott le az ország nagy részén, ám az elmúlt évek fejlesztései, az árvízvédelmi beruházások, a gátak megerősítései és a katasztrófavédelem számára új felszerelések biztosítása nagy segítséget jelentettek abban, hogy meg tudták védeni az embereket.

Rendkívüli áradás ellen homokzsákokkal védekeznek a Murán (Fotó: MTI/Katona Tibor)

 

Rétvári Bence közölte: az állam felkészült a rendkívüli helyzetekre, a költségvetésben 2,6 milliárd forintos vis maior keret áll rendelkezésre, amelyre az önkormányzatok a káreseménytől számított hét napon belül tudják benyújtani az igényeket.

Az államtitkár ismertetése szerint nyolcvanezer háztartás maradt áram nélkül, de az illetékeseknek köszönhetően rövid időn belül sikerült megoldani a problémákat.

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára leszögezte: nem volt szükség arra, hogy a védelmi bizottság összeüljön, mivel a károk ugyan súlyosak voltak, de nem voltak annyira súlyosak, hogy erre sor kerüljön.

Góra Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója ismertette, hogy hétvégén 7595 segélykérés érkezett a katasztrófavédelemhez. Ebből 5491 beavatkozást igényelt. A fővárosban 377 esemény felszámolása jelenleg is tart. Fakidőlésekhez, vízbetörésekhez, épületkárosodásokhoz riasztották a katasztrófavédőket zömmel Budapesten és Pest vármegyében, az elhárításhoz az árvízzel nem érintett területekről vezényeltek át tűzoltókat.

Kuczik János rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes elmondta:

14-15 ezer segélyhívás érkezik átlagosan naponta a 112-es számra, aminek a 40 százaléka valós segélykérés, a múlt szombaton azonban 23 ezer ilyen hívást fogtak, amelyből 12 ezer volt valós.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója közölte: az elmúlt napok heves esőzései miatt az áradások is egyre komolyabb problémát okoznak. Hétfő reggel a Dráván Őrtilosnál megdőlt a valaha volt legmagasabb vízállás, rekord született, a tetőzés azonban még csütörtökre várható.

Ugyancsak rendkívüli árvíz alakult ki a Rábán és a Murán is. A főigazgató szerint ötvenezer homokzsák áll rendelkezésre a védekezéshez. Kiemelte, hogy a legveszélyesebb időszak általában a tetőzés utáni, ezért valószínűleg a hétvégéig sok munkájuk lesz a szakembereknek. Igyekeznek majd minimalizálni a károkat. 

 

Károk

A Generali Biztosítóhoz a múlt heti, főként a hétvégi viharok nyomán már csaknem hétezer kárbejelentés érkezett, a károk értéke megközelítőleg 2 milliárd forint. Az elmúlt napok heves esőzései miatt az áradások következtében további károk várhatók. A Groupama, az Allianz és az Alfa Biztosító is azt közölte, hogy az elmúlt hetek extrém időjárása miatt milliárdos nagyságrendű kárra számítanak. Az első augusztusi hétvége viharai után, hétfő délig közel 2500 bejelentés érkezett a Groupama Biztosítóhoz; ahol az idei nyári viharokkal kapcsolatos kárbejelentések várhatóan meghaladják majd a 16 ezret, kárértékük pedig a kétmilliárd forintot. Az Allianzhoz hétfőn délutánig több mint 2200 kárbejelentés érkezett, a károk értéke előzetes becslés szerint csaknem 250 millió forint.

 

Borítókép: A Sajón is árhullám vonul végig, egy bekötőutat le is kellett zárni (Fotó: MTI/Vajda János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.