A kárpátaljai magyarok jogainak rendezéséről tárgyal Magyar Levente az ukrán féllel

Az ülés napirendjén szerepel a magyarországi ukrán menekültek helyzete is.

Forrás: MTI2023. 09. 15. 13:31
MAGYAR Levente
Budapest, 2022. március 31. Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond, miután stratégiai együttmûködési megállapodást írt alá Németh Zsolttal, a Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelõ Zrt. vezérigazgatójával a minisztériumban 2022. március 31-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kárpátaljai magyarság jogainak rendezéséről és az ukrajnai menekültekről tárgyalnak a felek a Magyar–Ukrán Tárcaközi Oktatási Munkacsoport Budapesten tartott negyedik ülésén – közölte Magyar Levente pénteken az MTI-vel. A Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára optimista, elmondása szerint megállapodás születhet egy útitervről, amivel a vitás kérdéseket rendezhetik.

A tanácskozás napirendjének legfontosabb témája a kárpátaljai magyarok jogaihoz kapcsolódó ügyek rendezése 

– emelte ki Magyar Levente.

Hozzátette: 

az ukrán állam az elmúlt években számos olyan intézkedést vezetett be, amely korlátozza a kárpátaljai magyarság anyanyelven való tanulásának a jogát. 

Ezt a témát Magyarország évek óta napirenden tartja, 

ez annyira fontos nekünk, hogy Ukrajna EU-hoz és NATO-hoz való csatlakozását, közeledését is blokkoltuk

 – emlékeztetett Magyar Levente. Az ülés napirendjén szerepel a magyarországi ukrán menekültek helyzete is – ismertette.

Kifejtette: a menekültek közül sokan Magyarországon maradtak, és több ezer ukrán gyermek tanul a magyar iskolarendszerben. Ez nemcsak jelentős terhet ró a magyar államra, hanem ezeket a gyerekeket meg kell tanítani magyarul, és integrálni kell őket a magyar iskolarendszerbe – jelezte.
Hozzátette: az ukrán államot érdekli ez a kérdés, felelősséget érez a boldogulásuk iránt.

Folytatódik az az ösztöndíjprogram, amely alapján minden évben száz ukrán diák kezdheti meg felsőoktatási tanulmányait teljes állami támogatás mellett. Ez kiegészült a háború miatt azzal, hogy 

ezer Ukrajnában tanuló hallgató – nem feltétlenül csak ukrán – átjöhet Magyarországra addig, amíg a háborús helyzet nem konszolidálódik, és itt folytathatja tanulmányait. Összesen így 1100 hallgatónak nyújtanak lehetőséget arra, hogy teljesen ingyenesen Magyarországon tanuljanak

– közölte a parlamenti államtitkár, megjegyezve: ez is jelentős teher a magyar költségvetés számára, de természetesnek tartják, hogy mint szomszédos ország felelősséget kell vállalni és segíteni kell Ukrajnát a bajban.

Az MTI-hez eljuttatott tájékoztatás szerint Magyar Levente miniszterhelyettes Jevhen Kudriavets ukrán oktatási miniszterhelyettessel aláírta a Stipendium Hungaricum-ösztöndíjprogramban folytatandó együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot.

Borítókép: Magyar Levente (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.