A magyarokra mutogató románokat öt vádpontban találta bűnösnek az UEFA

Lesújtott az Európai Labdarúgó-szövetség. Fegyelmi eljárást indított a román szövetség ellen a Románia–Koszovó Eb-selejtezőn tapasztalt szurkolói véleménynyilvánítás és politikai provokáció miatt.

2023. 09. 15. 12:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Románia–Koszovó labdarúgó Eb-selejtező-mérkőzésen a hazai szurkolók több, az ellenféllel kapcsolatos politikai üzenetet fogalmaztak meg. Ilyen volt például a „Koszovó az Szerbia” rigmus, ezt kiabálta a román közönség egy része, és az üzenet transzparensen is megjelent a bukaresti stadionban. Ezt elégelte meg a vendég koszovói válogatott, amely negyedóra után el akarta hagyni a pályát. Végül Willy Delajod játékvezető mindkét csapatot az öltözőbe rendelte, miután a közönség több román játékos kérlelése ellenére sem hagyta abba a sértő magatartást.

A román szurkolók véleménye miatt csapott le az UEFA. Forrás: Gp.ro

A román közönség nagy része nem értett egyet a Koszovó-ellenes üzenettel, és kifütyülte a rendbontókat. Végül a rendfenntartók tárgyaltak az ultrákkal, akik levették a transzparenseiket, de maradhattak a helyükön a stadionban, a meccs pedig tíz perc újbóli bemelegítés után folytatódott. Az állás 0-0 volt. A játék folytatódott, végül Románia 2-0-ra nyert Koszovó ellen.

Utóbb a román Sport.ro arról ír, könnyen lehet, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) zárt kapus mérkőzéssel sújtja a román válogatottat. A portál meglepő fordulattal nem ismeri el a büntetés jogosságát, inkább azt bizonygatja, hogy a magyar szövetséget is meg kellett volt büntetni a márciusi, Észtország ellen kifeszített Nagy-Magyarország-zászló miatt. „Mi kizárás előtt állunk, de az UEFA Magyarországnak megbocsátott a Románia-ellenes transzparens miatt” – olvasható az oldalon.

A vádpontok

Az UEFA tette a dolgát, valóban vizsgálódni kezdett, és öt vádpontot fogalmazott meg a román szövetséggel szemben: 

rasszista magatartás, provokatív üzengetések, tárgyakkal dobálózás, pirotechnikai eszközök használata és nyilvános átjárók eltorlaszolása.

Könnyen lehet, hogy a jelenleg az I csoport második helyén álló román válogatott a következő hazai mérkőzését zárt kapuk mögött lesz kénytelen lejátszani. Ha megússza egy zárt kapus meccsel.

Borítókép: A politikai alapú provokáció miatt bűnhődhet a román válogatott (Fotó: AFP/Daniel Mihailescu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.