A momentumos polgármester nekiment az ’56-os elismerésnek

A Fidesz–KDNP megvédte a kitüntetést, és visszautasította a gyomorforgató javaslatot.

2023. 09. 01. 20:30
Nyirati Klára, Baja
Forrás: Facebook/Nyirati Klára
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszüntette volna Az 1956-os Forradalom Emlékdíja kitüntető elismerést Baján a város momentumos polgármestere. Nyirati Klára ennek kapcsán a csütörtöki testületi ülésre nyújtott be módosító indítványt a vonatkozó önkormányzati rendelethez. A baloldali városvezető a javaslatát azzal indokolta, hogy noha becses díjról van szó, „egyszerűen meghaladta az idő”.

Nyirati Klára, 1956
A momentumos polgármester megszüntette volna az 1956-os kitüntetést (Fotó: Facebook/Nyirati Klára)

Az 1956-os Forradalom Emlékdíja kitüntető díjra egyre nehezebb már javasolni is, hiszen az a generáció, amely kiemelkedő tetteket hajtott végre 1956 októberében és novemberében, mára gyakorlatilag kihalt, továbbá széles körben elterjedt a vélemény a városban, hogy ezt a díjat „már mindenki megkapta”. Javaslom ezért ezen kitüntető díj megszüntetését

– áll Nyirati Klára előterjesztésében. Hozzátette: figyelemmel arra, hogy a 2023. évi kitüntető címek és díjak odaítélésének folyamata a javaslattétellel már megkezdődött, ezért a jelen módosítások csak a 2024. évi kitüntető elismerésekre vonatkoznak majd.

 

Kiállt a Fidesz–KDNP a díj mellett

Nyirati Klára előterjesztéséhez a Fidesz–KDNP képviselőcsoportja módosító javaslatot nyújtott be, amiben jelezték: nem értenek egyet az abban foglaltakkal, azzal, hogy a díjat már mindenki megkapta. Mindezt azzal indokolták, hogy a díjat nemcsak azok kaphatják meg, akik aktívan megélték az 1956-os eseményeket, hanem azok is, akik az 1956-os forradalom eszméinek ápolásában kiemelkedő munkát végeznek.

Képviselőcsoportunk álláspontja szerint a jogalkotó szándék korábban kifejezetten az ’56-os eseményekre való emlékezés, a hősök emléke előtti tisztelgés örökérvényűségét hivatott alátámasztani

– emelték ki. Hozzáfűzték, bíznak benne, hogy a város polgárai, különösen a fiatalok köréből kerülhetnek még ki olyan jelöltek, akik megfelelnek a díj kritériumainak. Szerintük ezt elősegíteni, 1956 emlékét ápolni nemcsak feladatuk, hanem kötelességük is.

 

Megvédték az 1956-os elismerést

A történet végül megnyugtatóan zárult, a testület megvédte a díjat, a módosító javaslatot az előterjesztő elfogadta. A testületi ülésen történtekről a Fidesz–KDNP képviselőcsoportja a Facebookon tájékoztatta a közvéleményt, és rámutattak: nem értetettek egyet a kitüntetés megszüntetésének javaslatával, és méltatlannak tartják a megfogalmazást: „aki kiemelkedő tetteket hajtott végre 1956 októberében és novemberében, már gyakorlatilag kihalt”. Ugyanakkor örömüket fejezték ki, hogy a díjat végül sikerült megvédeni.

Borítókép: Baja baloldali polgármestere (Forrás: Facebook/Nyirati Klára)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.