Dobrev Klára megtartotta a DK programbemutatóját

Megtartotta beszédét Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció programbemutató rendezvénysorozatának nyitóeseményén. Kormánykritikája mellett pontokba szedte azokat a területeket, ahol feltétlen változtatna az árnyékkormány. A rendezvényre ezúttal nem tartott vele sem Gyurcsány Ferenc, sem a DK alelnöke, Molnár Csaba.

2023. 09. 29. 14:23
Árnyékkormány programbemutató
Dobrev Klára Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Demokratikus Koalíció országjárásba kezd péntektől, hogy mindenütt bemutassa az országnak tett ajánlatát – közölte Dobrev a programbemutató rendezvénysorozatának nyitóeseményén. 

Olyan érzésem van, mintha két külön világban élnénk: van a fideszes milliárdosok szűk csoportja, és van a megszorításokat nyögő többség 

– fogalmazott Dobrev, aki szerint az elmúlt években a gazdagok gazdagabbak, a szegények szegényebbek lettek világszerte. Mint mondta, körülbelül ötven vállalat uralja a világ gazdaságának több mint harminc százalékát.

Árnyékkormány programbemutató
Dobrev Klára beszéde a DK rendezvényen, előtte az első sorban az Árnyékkormány tagjai (balról-jobbra): Déri Tibor, Újpest DK-s polgármestere, Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület polgármestere, a DK budapesti frakcióvezetője, Bősz Anett főpolgármester-helyettes, Varga Ferenc, bér- és munkaügyi árnyékminiszter, Kocsis-Cake Olívió, környezetvédelmi és klímaügyi árnyékminiszter Ráczné Földi Judit, DK-s országgyűlési képviselő és Gy. Németh Erzsébet, a párt alelnöke, parlamenti képviselője, Dr. Vadai Ágnes, honvédelmi árnyékminiszter, Varju László, energia- és rezsiügyi árnyékminiszter. Fotó: Havran Zoltán

– Miközben az emberek azon gondolkodnak, hogy jut-e hús az asztalra, a miniszterelnök veje luxusklubot hoz létre elegáns férfiaknak. A kormánytagok jelentős része pedig luxusjachtokon pihen az Adrián – mondta, majd a kormányfő cinizmusát kritizálta.

– Ilyen világot akarunk, vagy küzdünk ellene? 

– tette fel a kérdést Dobrev, a tézispontok ismertetése előtt.

Dobrev szerint a magyar miniszterelnök a keblére öleli a tőke uralmát, ahelyett, hogy a világtrendekkel szembe menne. A DK viszont azért fog küzdeni, hogy ne a globális multik határozzák meg a jövőnket, mégpedig nem is akárhogyan: pátjuk nem javasol kevesebbet, mint hogy vezetésükkel szervezzék át az államot.

Árnyékkormány programbemutató
Az Árnyékkormány tagjai (balról jobbra): Rónai Sándor, árnyék-külügyminiszter, Kálmán Olga, az Árnyékkormány szóvivője, Barkóczi Balázs, Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció, országgyűlési képviselője, Mustó Géza, árnyék-belügyminiszter, Dr. Dávid Ferenc, gazdasági árnyékminiszter, Herfort Marietta, az Árnyékkormány romaügyi tanácsadója, Varga Zoltán, DK-s országgyűlési képviselő,  a második sorban Szabó Zoltán, a Demokratikus Koalíció tagja, korábbi szocialista országgyűlési képviselő és polgármester. Fotó: Havran Zoltán

Ugyanis szerinte nem lehet jólét hatékony és erős állam nélkül. Mint mondta, csak akkor mutat erőt a magyar állam, amikor begyűjti az adókat, de véleménye szerint megbukik a pénzek elosztásánál. Joggal várnak el tisztességes szolgáltatásokat adójukért az emberek, ezért számonkérhető, kikényszeríthető és mindenütt jó minőségű szolgáltatást kell nyújtania az államnak.

Elmondása szerint a DK kormányzása arra vállalkozna, hogy ezt a minőséget államtól független szakértő testületek ellenőrizzék.

"Visszaadjuk a magyaroknak az államot, mert a haza vigyáz rád!" – ez lesz a párt legerősebb jelmondata.

A következő hónapok programja, hogy végigtárgyalnak minden egyes szakterületet, amelyekről az emberek véleményét is kikérik – jelentette ki Dobrev.

A magánszolgáltatók nem kiegészítik, hanem kiszorítják a közegészségügy helyét

Az egészségügyről kapcsán felidézte az MSZP 300 forintos vizitdíj javaslatát és az arról szóló népszavazást, amelyen Fidesz határozottan azt az álláspontot képviselte, hogy az egészségügy nem üzlet.

A DK Árnyékminisztere szerint az elmúlt 13 évben ennek ellenére üzletet csináltak belőle az oligarchák számára.

Árnyékkormány programbemutató
Fotó: Havran Zoltán

A magyarok millióinak nincs pénze ezekre a szolgáltatásokra, aminek következtében akár gyógyítható betegségekbe is belehalnak emberek – vélekedett.

Meglátása szerint a magánszolgáltatók nem kiegészítik, hanem átveszik a közfinanszírozott egészségügy szerepét. Információ alapján, 

a magyar állampolgárok 300 ezer forintot költenek háztartásonként a magánegészségügyi szolgáltatásokra.

Magánórák vagy segédmunka

Az oktatás ügyére kitérve hangsúlyozta, hogy adatai szerint, komoly tanárhiány van, ugyanis 16 ezer tanár hiányzik a rendszerből. Emellett azt is problémának látja, hogy az emberek befizetett adójuk ellenében mégsem kapnak minőségi oktatást, ami miatt magántanároknak kénytelenek fizetni – már aki ezt megengedheti magának. 

Akinek nem jut pénze a korrepetációkra, arra nem más vár, mint a segédmunka valamelyik összeszerőüzemben. 

Ezért a társadalmi állapotok javítására és a szélesebb körű felemelkedésre nincsenek lehetőségek.

Hogyan lehet úgy tanulni, ha a másnapi órarendet az előző nap mondják meg? – tette fel a kérdést a helyzet súlyosságát hangsúlyozva.

Többet kell majd költeni a minőségi oktatásra az európai átlagnál, amennyiben nem csak a jelen követelményeknek, hanem a 20-30 év múlva jelentkező kihívásokra akarjuk felkészíteni jövő generációját. Nemcsak azért, hogy jó munakerők, hanem azért is, hogy boldogok lehessenek – hangsúlyozta. Alkotmányos joggá kívánják emelni a magas színvonalú és mindenki számára mindenki számára elérhető, ingyenes oktatást.

Dobrev szerint a gondoskodás feladatát az állam nem szervezheti ki az egyházaknak, ugyanis mostanra „több millió szegény országává váltunk”.

Az egyház helyett a DK biztosítaná a mindenki számára méltó életet a megfelelő feltételek megteremtésével.

 

Dobrev szerint a kurzuskultúra korszakát éljük

Még a művészetet is a hatalom szolgálatába állította a jelenlegi kormány Dobrev szerint. Pártjával azonban azt az álláspontot képviselik, hogy annyi szerepe van az államnak ezen a területen, hogy nem szól bele a művészetbe, annak szabadságát biztosítja és támogatja, mivel a a kultúrát nem lehet kiszolgáltatni a mecénások igényeinek. 

 

Az adószedés érékítélet is

Csakis az adók által válhat szolgáltatóvá az állam. Mint mondta, az adószedés egyfajta értékítélet is. A közterheket bérből és fizetésből, illetve a nyugdíjasok pézéből viselik Magyarországon, míg az európai országok közül, Magyarországon fizeti a legkevesebb adót a tőke.

A DK miniszterelnök jelöltje szerint a jelenlegi egy „abszurd és perverz rendszer”

– mivel a bérből és fizetésből, illetve jövedelmúk közel 30 százalékát fizetik be adóban a nyugdíjasok – utalva itt a a 27 százalékos áfára.

Felsorolása alapján három pilléren nyugszik az Orbán-kormány gazdaságpolitikája: a multik támogatása, és a tőke alacsony adóztatása, az olcsó munkaerő és a gyenge forint.

Véleménye szerint, ez adja az ország versenyképességének alapját, azonban ezzel csak a közepes fejlettségű országok csapdájába ragad bele Magyarország. Felidézte, hogy 600 ezer magyar, külfölöre költözött akiknek a munkaerejét más országokban is szívesen látják és jól meg is fizetik. 

A DK álláspontja szerint a jövedelem és bér egy szocdem országban annak garanciája, hogy ne legyél alávetett.

Dobrev szerint arról is hazudik Orbán Viktor, hogy milyen mértékű nyugdíjemelést ad, mivel jóval kevesebbet ad, mint az általa korábban elfogadott törvények. Dobrev szerint, azért megy el magyarok egy része külföldre, mert a nyugdíjasok példáján látják, hogy 65 éves koruk után mi várna rájuk itthon. Ezért alkotmányos joggá tenné a nyugdíjjogosultságot a DK, és ezen felül a nyugdíjak vegyes indexálását is visszaállítaná.

Az önkormányzatok kapcsán elmondta, hogy visszaadnák a korábbi jogosultságaikat.

Orbánra, Putyinra, Erdoganra a bukás vár 

Végezetül feltette a kérdést: – Hol van a helyünk a világban? „Az autokráciákban csak szegénység van, és kiszolgáltatottság” – hangsúlyozta. Az ilyen országok vezetői megbuknak, mert képtelenek élhetőbbé és biztonságosabba alakítani országaikat – itt példaként Putyin, Erdogant és Lukasenkát említette meg Orbán Viktor mellett. Mint értékelt, Európa egy szorosabb szövetség felé halad. Magyarországnak pedig ebben a helyzetben nem más az érdeke, mint az Európai Egyesült Államok centrumához tartozni. Nem toporzékolni kell az unió különböző színterein, hanem a tárgyalóasztal mellett ülni, mert csak így leszünk képések beleszólni a bennünket érintő ügyekbe.

Árnyékkormány programbemutató Dobrev Klára
Fotó: Havran Zoltán

A Demokratikus Koalíció országszerte 13 helyszínen mutatja be a programpontjait. Dobrev Klára pedig mind a 13 helyen jelen lesz, árnyékkormányának tagjai 100 különböző programon vesznek részt, és az emberek a pártjuk utcai pultjainál is elmondhatják nekik több száz helyen a véleményüket. A párt online műhelycsoportokon keresztül is fogja tartani velük a kapcsolatot.

 

Hollik István István reagált a DK programjára: A brüsszeli behódolásról és az adóemelésről szól Gyurcsányék programja

Gyurcsányék meghirdették kormányprogramjukat, amiből három dolog egyértelműen kiderült:
1. Gyurcsányék programja ugyanarról szól, mint kormányzásuk: adóemelések és Brüsszelnek való teljes behódolás, akár a magyar érdekkel szemben. Ezt most éppen Európai Egyesült Államoknak hívják.
2. Elég csak végignézni az első sorokon, hogy lássuk, a végrehajtó emberek is ugyanazok a levitézlett Gyurcsány-emberek. 
3. A Gyurcsány-korszak tehát Dobrev-kormány néven akar visszatérni.
Egy régi, kudarcot vallott világ, a régmúlt kárt okozó embereivel dörömböl újra Magyarország ajtaján. A magyarok nem felejtették el mindazt, amit Gyurcsányék egyszer már elkövettek. Ebből többet nem kérünk!

Borítókép: Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció programbemutató rendezvénysorozatának nyitóeseményén (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.