Ennek nagyon örülhetnek a békásmegyeriek

Befejeződött a Budakalász és Békásmegyer határán húzódó Barát-patak torkolati szakaszán, annak medrében épült új „vízépítési műtárgy”, egy úgynevezett árvízkapu építése − közölte a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság az MTI-vel.

Forrás: MTI2023. 09. 11. 21:24
A Barát-patak torkolata a 2013. évi árvíz idején (Forrás: Wikipédia)
A Barát-patak torkolata a 2013. évi árvíz idején (Forrás: Wikipédia) Forrás: Wikipédia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint a múlt év március elején kezdődött munkálatok eredményeképpen ezen az árvízkapun egy négy méter széles üzemi híd vezet keresztül, amely a meglévő árvízvédelmi védvonal iránytöréséhez illeszkedik, így a Duna védvonala észak felől a Gát utca nyomvonalán érkezik, a műtárgyon át keresztezi a Budakalász és Békásmegyer határán húzódó Barát-patakot, majd annak torkolati szakaszán, a jobb parton, ívben haladva éri el a pünkösdfürdői árvízvédelmi fejlesztés védművének nyomvonalát, és megszakítás nélkül csatlakozik ahhoz.

Az új létesítmény mindkét nyílásához egy-egy egyenértékű szivattyútelep kapcsolódik, amelyek másodpercenként öt köbméteres szivattyúzási hidraulikai kapacitással rendelkeznek

– ismertették, hozzátéve, hogy

a szivattyúzás csak a patak irányából a Dunába lehetséges, mivel az árvízkapu elsődleges feladata az, hogy árvíz idején a Duna vizét kizárják a patak medréből. Ezenfelül az árvízkapu képes kivezetni a patakon érkező, váratlan nagy vízhozamot, és ezeknek a szélsőséges eseteknek az egyidejű kezelésére is alkalmas – közölték.

„A létesítmény 2023. szeptemberi műszaki átadásával megvalósult a Budakalász árvédelmi szakasz és a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmi rendszereinek a jogszabályi előírásoknak megfelelő biztonsági fokozatra történő kiépítése” − olvasható a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság közleményében.

Borítókép: A Barát-patak torkolata a 2013. évi nagy nyári árvíz idején (Forrás:Wikipédia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.