Ezt hazudják Magyarországról

A Magyarországot lejárató, gátlástalan hazugságokkal tarkított propagandafilm is a frakcióülés témája volt.

2023. 09. 21. 8:38
svéd, gulyás márton
Fotó: képernyőfotó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megfogadták Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter javaslatát, a Fidesz és a KDNP frakcióülése elé került az a svéd propagandafilm, amelyben azt bizonygatják iskolásoknak, hogy Magyarországon leépült a demokrácia. A Fidesz- és KDNP-képviselőcsoportok Esztergomban tartanak kihelyezett frakcióülést.

A Magyarországot lejárató, gátlástalan hazugságokkal, ferdítésekkel tarkított, az objektivitás minimális igényét nélkülöző oktatófilmet a svéd oktatási műsorszolgáltató 2019-ben, az Európai Parlamenti választások előtt készítette, azzal a céllal, hogy irányt mutassanak a szavazás előtt álló fiataloknak.

Gulyás Márton nyilatkozik a svéd közmédiának.
Gulyás Márton panaszkodott hazudozva az oktatófilmben Fotó: Képernyőfotó

 

Gulyás Márton hazugságáradata

A Sveriges Utbildningsradio, (UR) EU I Skola – EU az iskolában – elnevezésű projektjében szerepelt Gulyás Márton szélsőbaloldali aktivista, a Partizán online médium vezetője és alapítója, aki többek között olyan elképesztő hazugságokkal állt elő, hogy Orbán Viktor 2010-es megválasztása óta a demokrácia megszűnt létezni Magyarországon, a kormány korlátozza a sajtó- és szólásszabadságot, és rendeletben szünteti meg a genderszakokat.

Ezekre a durva állításokra kormányzati reakciót nem kértek.

Szerepel a videóban Sara Svensson svéd politológus is, aki a CEU-n volt kutatási munkatárs és 2008–2013 között a Soros-egyetem doktori iskoláját végezte. Gulyáshoz hasonlóan ő is hajmeresztő állításokat fogalmazott meg a videóban, például arról beszélt a diákoknak, hogy mekkora az elnyomás Magyarországon, és a politika milyen szinten hatja át az oktatás területét.

 

Színre lépett Judith Sargentini is

A Magyarországot lejárató videó azt sugallja, hogy az Orbán-kormány 2010 óta folyamatosan leépítette a demokráciát, elüldözték az egyik legnevesebb egyetemet, és a fiatalok is úgy érzik, hogy el kell menniük az országból.

Ennek alátámasztására, az „objektivitás” jegyében olyan politikusokat szólaltatnak meg, mint Christofer Fjellner volt európai parlamenti képviselő (2004–2019), aki jelenleg a svéd Moderaterna (mérsékeltek) párt stockholmi vezetője. Fjellner arról beszélt, hogy Orbán Viktor minden határt átlépett. Többször megszólal a videóban Judith Sargentini, volt európai parlamenti képviselő, aki a Magyarországot elítélő korábbi jelentésről vált hírhedtté. Sargentini szerint a magyar kormány az évek során folyamatosan megsértette az uniós értékeket, és ezt az Európai Unió már nem tűrhette tovább.

 

A hazaszereteten szörnyülködtek

A videóban megszólal három középiskolás diák is, ők azon szörnyülködnek, hogy a magyar oktatásban kiemelt szerepet szentelnek a hazaszeretetnek.

Ludvig Norman, a Stockholmi Egyetem politikatudományi kutatója szerint a Fidesz jobboldali nacionalista párt, amely magyar felsőbbrendűséget hirdet, ezért sokszor kirekeszti a kisebbségeket (romákat) vagy azokat, akik nem illenek a kormány által elképzelt családmodellbe.

A videó végén Gulyás Márton azt állítja, hiába tűnik úgy, hogy Magyarországon demokrácia van, hiszen vannak választások, attól még egy elnyomó, autokrata rezsim uralkodik. Gulyás szerint az embereknek nincs lehetőségük, hogy felszólaljanak bizonyos ügyekben, ellenvéleményt formáljanak a kormánnyal szemben.

Borítókép: Gulyás Márton sem maradt ki a hazudozásból (Fotó: Képernyőfotó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.