Fülöp Attila: A gondoskodáspolitika a társadalom világi működésének reményt adó ereje

A remény a gondoskodáspolitikában nemcsak megvan, hanem erőteljesen hordozza azt magában – hangoztatta a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára pénteken Veszprémben, a Katolikus társadalmi napokon, amelynek a remény a fő témája.

2023. 09. 29. 16:42
FÜLÖP Attila
Budapest, 2022. december 7. Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelõs államtitkára beszédet mond a Szent Anna a Nevelõszülõkért és a Szent Kristóf a Gyermekekért díjak átadásán a Belügyminisztérium Márványaulájában 2022. december 7-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csütörtökön kezdődött és vasárnapig tartó rendezvény Erősek a reményben című tudományos konferenciáján Fülöp Attila arról beszélt, hogy a gondoskodáspolitika a társadalom világi működésének reményt adó ereje. 

A fókusza minden esetben a közösségi kapcsolatok erősítése, ezért „minél többen veszünk részt” benne, annál sikeresebb lesz – fűzte hozzá, majd rámutatott:

Mindez akkor igaz, ha a társadalmat úgy szervezzük, ha olyan politikát próbálunk meg folytatni, ami az egyház tanítását figyelembe veszi

Tévútnak nevezte azt a szemléletet, hogy „majd az állam minden problémát megold”. Alapvető és fontos szerep jut a családnak, önkormányzatoknak, egyházaknak, civileknek is – tette hozzá. Szerinte a másik tévút,hogy anyagi javakkal mindent meg lehet oldani. Rámutatott:

Magyarországon az egyház elfogadottsága igen magas, és az elmúlt időben növekedett a feladatvállalása. Reményt olyan intézmény tud adni, amelyben a bíznak az emberek.

A jogszabályok és a finanszírozás ebből a szempontból technikai kérdések – fűzte hozzá az államtitkár.

Kiemelte: „van az egyháznak egy kristálytiszta és stabil lábakon álló tanítása”, amit érdemes figyelembe venni, ez pedig a szubszidiaritás elve. Ez azt jelenti – fejtette ki –, hogy akkor járunk el helyesen, ha minden személynek hagyjuk kibontakozni a képességeit – magyarázta. 

Amit meg tud oldani, azt tilos egy nagyobb közösség gondjaira bízni, és elvenni tőle a lehetőséget, hogy saját képességei alapján birkózzon meg a saját életével. 

Ez igaz a kisebb közösségekre is, de nem jelenti azt, hogy ne kellene a közösségeknek vagy az államnak segítséget nyújtani sok esetben – tette hozzá. Fülöp Attila leszögezte:

 ez a mostani gondoskodáspolitika működésének alapelve is.

Udvardy György veszprémi érsek azt hangsúlyozta, a keresztény ember számára a nehéz körülmények között is van remény, amely túlmutat ezen a világon, de mégis meghatározza ebben a világban a cselekedeteit. 

A kereszténység hogyan tud reménye lenni a társadalomnak a világban – mondta Erdő Péter bíboros, Esztergom-budapesti érsek. Hölvényi György (KDNP) európai parlamenti képviselő egyebek közt azt hangsúlyozta előadásában, hogy a vallási üldöztetésre folyamatosan fel kell hívni a figyelmet, ezzel harcolva a közöny, és az ellenséges hozzáállás ellen.

Borítókép: Fülöp Attila (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.