Fülöp Attila: Tanévkezdéskor is lehet számítani a kormány támogatására

Az idei költségvetésben közel tizennégymilliárd forint van arra, hogy mindenki ingyen megkapja a tankönyvét.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 09. 04. 13:51
null
Gyál, 2020. augusztus 28. Tankönyvosztás a Gyáli Bartók Béla Általános Iskolában 2020. augusztus 28-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Anyagi hozzájárulással is készen áll segítséget adni a kormány a családoknak tanévkezdéskor is – hangoztatta a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár hétfőn Jászkiséren, a Csete Balázs Általános Iskolában, ahol a Rászoruló személyeket támogató operatív program keretében tanszercsomagokat osztottak ki.

Ez már az ötödik év, hogy működik a köznevelési és a szociális terület összefogásával az a program, amelynek célja, hogy az iskolakezdést már ne csak a tankönyv- és az étkeztetés-, hanem a tanszercsomag-támogatással is könnyebbé tegyék az erre valamilyen szempontból rászoruló családoknak – mondta Fülöp Attila, majd rámutatott:

az elmúlt négy évben 348 ezer ingyenes tanszercsomagot osztottak ki, csaknem hárommilliárd forintot fordított erre a magyar kormány a Széchenyi 2020 programban.

Az idén 2600 intézményben – amelyből 2100 állami – mintegy 90 ezer tanulónak adtak át ingyenes tanszercsomagot, így segítettek a családoknak. A tanszercsomagot az 1–8. osztályos, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, hátrányos helyzetű tanulók kapták – mondta el Fülöp Attila.

Hangsúlyozta: ma már három fontos támpont van, ami segíti a tanévkezdést, majd rámutatott: 

a tankönyvek ingyenessé váltak az elmúlt időszakban, az idei költségvetésben 13,5 milliárd forint áll rendelkezésre ahhoz, hogy mindenki ingyen megkapja a tankönyvét. 

Azonban ha a polgári kormányzat meghagyta volna 2010 után az akkori „játékszabályokat", akkor ma 30-40 ezer forintba kerülne a családoknak a tankönyvek beszerzése. A másik fontos terület a gyermekétkeztetés támogatása, amely különböző kritériumok szerint érhető el, erre idén 101,5 milliárd forintot különítettek el a költségvetésben, a harmadik támogatás az ingyenes tanszercsomag, amit idén 90 ezer gyermek kap meg.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)


 
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.