Innovatív alkalmazás segíti az új rendszerben érettségizőket

Az új érettségi követelményrendszerben változik a magyar- és a történelemtudás számonkérése is.

2023. 09. 26. 9:34
null
Eger, 2023. május 10. Diákok a történelem középszintû írásbeli érettségi vizsgán az Egri Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban 2023. május 10-én. Történelembõl középszinten 68 131, emelt szinten 7025 diák vizsgázik. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új online alkalmazással segíti az írásbeli érettségi vizsgára készülőket az oktatási hivatal, az adatbázisban kereshető formában elérhetők az elmúlt két évtized vizsgafeladatai. A hivatal közleménye szerint

az érettségifeladat-kereső alkalmazásban a kétszintű érettségi rendszer közismereti vizsgatárgyainak már kiadott írásbeli feladatai érhetők el.

Mint írják, a feladatok és részfeladatok különböző szempontok szerint rendezhetők, és a felületen akár személyre szabott feladatsorok is összeállíthatók, letölthetők megoldási-értékelési útmutatóikkal együtt.

Miként arról a Magyar Nemzet is beszámolt annak idején, a 

2023/24-es tanévtől életbe lépő módosítás a megújult Nemzeti alaptantervhez és a kerettantervekhez igazítja az érettségi követelményrendszert, csökkenti az elvárt ismereteket, valamint még jobban előtérbe helyezi az egyéni kreativitást és az aktív problémamegoldást.

Ennek megfelelően változik a magyar nyelv és irodalom vizsga felépítése is annak érdekében, hogy az értékelés formája jobban illeszkedjen a középiskolai tanulmányokhoz. Magyarból újdonság, hogy a szövegértési feladatsorban nyelvtani ismeretek is helyet kapnak.

A történelem esetében a tantervhez igazodva megnövekszik a magyar történelem aránya.

Változás az is, hogy míg eddig élesen elkülönültek az egyetemes és a magyar történelmi témák, az új követelményrendszer integrált megközelítést alkalmazva korszakonként egyesíti a magyar és az egyetemes történelmet.
 

Borítókép: MTI/Komka Péter

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.