időjárás 9°C Aurél 2023. október 5.
logo
A korábbi államfő szerint a ma kapható zöldségek, gyümölcsök többsége tetszetős ugyan, ám beltartalmuk gyenge

Ízletesebb zöldségek és gyümölcsök termeszthetők egy magyar fejlesztéssel

Forrás: MTI
2023.09.18. 12:07 2023.09.18. 12:16
Ízletesebb zöldségek és gyümölcsök termeszthetők egy magyar fejlesztéssel

A természet ökológiai egyensúlyát a mezőgazdaságban támogató Agrofutura Magyarország Kft.-t mutatta be Áder János korábbi köztársasági elnök Kék bolygó című podcastjának hétfőn megjelent adásában, amely a legnépszerűbb videómegosztón is megtekinthető.

Áder János, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke Kék bolygó című podcastjában úgy fogalmazott, hogy az ember már nem együtt élni akar a természettel, hanem uralkodni rajta. – Ám ez a gondolkodás a természet, a föld „kizsigereléséhez” vezet, ami nem fenntartható – hangsúlyozta. A korábbi köztársasági elnök hozzátette: „így magunk alatt vágjuk a fát”.

természet
A korábbi államfő szerint nem zsigerelhetjük ki a természetet. Fotó: Kék bolygó

 

Kizárólag természetes anyagok

Az Agrofutura tulajdonosa és ügyvezetője elmondta: cége együttműködik azokkal, akik regeneratív mezőgazdasági technikákat alkalmaznak, nem irányító, hanem támogató pozícióban vannak a természettel, hagyják, hogy a természet működjön, a fizikai, kémiai módszerek helyett biológiai módszereket alkalmaznak. Fizikai módszer a gépi művelés, szántás, boronálás, kémiai módszer a vegyszerek – gyomirtó, műtrágya – használata.

Szőllősi Gábor közölte: egyik technológiájuk a humuszkomposzt használatára épül. 

Két hónap alatt bármilyen biomasszából olyan talajjavítót képesek előállítani, amilyen a természetben csak évszázadok alatt jön létre. 

Már több tucat helyszínen alkalmazzák ezt a módszert.

Az Agrofutura másik sikeres technikája az úgynevezett komposztteára, kizárólag természetes anyagokat, mikroorganizmusokat tartalmazó lomb- és talajtrágyára épül – ismertette a cégvezető, hangsúlyozva, hogy a jó komposzt egyik jellemzője a biológiai változatosság. A mesterséges mezőgazdasági oltóanyagokban legfeljebb tucatnyi mikrobafaj van, az Agrofutura komposztteájában öt-hétezer.

 

Jobb minőségű termékek

Áder János felvetésére, hogy ezek a jól hangzó módszerek milyen költség-haszon aránnyal működnek, mennyibe kerülnek és milyen mennyiségű, minőségű termést eredményeznek, a cégvezető azt válaszolta: az Agrofutura módszereivel a termés 10-20 százalékkal kevesebb ugyan, ám megtakarítják a gépek és vegyszerek költségét, valamint a termény minősége is sokkal jobb, így összességében a profit nagyobb, mint a jelenleg elterjedt művelési technikákkal.

Az államfő megjegyezte: a ma kapható zöldségek, gyümölcsök többsége külsőre tetszetős ugyan, ám minőségük, beltartalmuk gyenge. Szőllősi Gábor erre viszont kiemelte, hogy a cége által alkalmazott technikákkal lényegesen jobb minőségű, ízű, színű, illatú, élvezeti értékű, valamint magasabb vitamin- és antioxidáns-tartalmú termények állíthatók elő. Hozzátette: a téli időszakban Észak-Afrikából, Latin-Amerikából érkező zöldség, déligyümölcs minősége nem mindig kielégítő.

Az ottani élelmiszer-biztonsági előírások jóval gyengébbek, mint az EU-ban, ott tényleg vödörrel öntik a vegyszereket

– jelentette ki. Arra kérdésre, hogy van-e a regeneratív módszerekkel előállított termékekre fizetőképes kereslet, a cégvezető azt mondta: egyelőre ez még egy kis „szubkultúra”.

Borítókép: Áder János és Szőllősi Gábor (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.