Áder János, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke Kék bolygó című podcastjában úgy fogalmazott, hogy az ember már nem együtt élni akar a természettel, hanem uralkodni rajta. – Ám ez a gondolkodás a természet, a föld „kizsigereléséhez” vezet, ami nem fenntartható – hangsúlyozta. A korábbi köztársasági elnök hozzátette: „így magunk alatt vágjuk a fát”.
Kizárólag természetes anyagok
Az Agrofutura tulajdonosa és ügyvezetője elmondta: cége együttműködik azokkal, akik regeneratív mezőgazdasági technikákat alkalmaznak, nem irányító, hanem támogató pozícióban vannak a természettel, hagyják, hogy a természet működjön, a fizikai, kémiai módszerek helyett biológiai módszereket alkalmaznak. Fizikai módszer a gépi művelés, szántás, boronálás, kémiai módszer a vegyszerek – gyomirtó, műtrágya – használata.
Szőllősi Gábor közölte: egyik technológiájuk a humuszkomposzt használatára épül.
Két hónap alatt bármilyen biomasszából olyan talajjavítót képesek előállítani, amilyen a természetben csak évszázadok alatt jön létre.
Már több tucat helyszínen alkalmazzák ezt a módszert.
Az Agrofutura másik sikeres technikája az úgynevezett komposztteára, kizárólag természetes anyagokat, mikroorganizmusokat tartalmazó lomb- és talajtrágyára épül – ismertette a cégvezető, hangsúlyozva, hogy a jó komposzt egyik jellemzője a biológiai változatosság. A mesterséges mezőgazdasági oltóanyagokban legfeljebb tucatnyi mikrobafaj van, az Agrofutura komposztteájában öt-hétezer.
Jobb minőségű termékek
Áder János felvetésére, hogy ezek a jól hangzó módszerek milyen költség-haszon aránnyal működnek, mennyibe kerülnek és milyen mennyiségű, minőségű termést eredményeznek, a cégvezető azt válaszolta: az Agrofutura módszereivel a termés 10-20 százalékkal kevesebb ugyan, ám megtakarítják a gépek és vegyszerek költségét, valamint a termény minősége is sokkal jobb, így összességében a profit nagyobb, mint a jelenleg elterjedt művelési technikákkal.
Az államfő megjegyezte: a ma kapható zöldségek, gyümölcsök többsége külsőre tetszetős ugyan, ám minőségük, beltartalmuk gyenge. Szőllősi Gábor erre viszont kiemelte, hogy a cége által alkalmazott technikákkal lényegesen jobb minőségű, ízű, színű, illatú, élvezeti értékű, valamint magasabb vitamin- és antioxidáns-tartalmú termények állíthatók elő. Hozzátette: a téli időszakban Észak-Afrikából, Latin-Amerikából érkező zöldség, déligyümölcs minősége nem mindig kielégítő.
Az ottani élelmiszer-biztonsági előírások jóval gyengébbek, mint az EU-ban, ott tényleg vödörrel öntik a vegyszereket
– jelentette ki. Arra kérdésre, hogy van-e a regeneratív módszerekkel előállított termékekre fizetőképes kereslet, a cégvezető azt mondta: egyelőre ez még egy kis „szubkultúra”.