Karácsony Gergely többször zavarba jött az ATV stúdiójában

Az Egyenes beszéd műsorvezetője figyelmeztette Karácsony Gergelyt, hogy Kiss Ambrus azt mondta, nem is volt pénz a főváros számláján, amit le lehetett volna vonni.

2023. 09. 27. 22:13
null
20191012 Budapest Ellenzéki kampányzáró rendezvény a XV. kerületben önkormányzati választás Képen: Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció DK elnöke Fotó: Kurucz Árpád Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NAV már egy ideje nyomoz Karácsony Gergely főpolgármester 99 Mozgalmának finanszírozása ügyében, majd az OTP Bank is feljelentést tett. Mint ahogyan korábban a Magyar Nemzet megírta, a lapunk birtokába került dokumentum szerint az adománygyűjtő ládák története hamisnak látszik, ugyanis a – döntő többségükben 50 és 100 eurós címletű – bankjegyek valójában inkább csomagokban érkezhettek, újak voltak, gyűrődésmentesek, több esetben egymás utáni sorszámúak és összetapadtak. Mindez együtt szertefoszlathatja Karácsonyék eddigi legendáját. 

Szöllősi Györgyi, az ATV Egyenes beszéd című műsorának műsorvezetője megjegyezte Karácsony Gergely főpolgármesternek, aki a szerdai adás vendége volt, hogy az OTP feljelentést tett a kampányfinanszírozás ügyében. Karácsony szerint 

olyan adományozóktól jött a pénz, akik éltek az anonim adományozás jogával. Érdemben nem tudok azokra a vádakra reagálni, amit a sajtó az OTP szájába adott. Azok a dokumentumok, amiket a bank tőlünk kért, azokat cáfolni lehet.

A műsorvezető szerint az OTP úgy nyilatkozott, hogy az összegeknél viszont a tényleges forrást valóban nem jelölték meg. 

Karácsony Gergely lezárva a témát úgy fogalmazott: 

Az OTP a főváros finanszírozó bankja, nem akarok többet mondani. A bank által megküldött dokumentumok ezeket a dolgokat cáfolják, amikről szó volt a napokban. Karácsony szerint az adománygyűjtés törvényes keretek között történt. „Jó főpolgármestere van a városnak, akit szeretnek az emberek, ezért megpróbálnak engem oldalvizen más ügyekben lejáratni.

Karácsony Gergely szerdán hivatalos közösségi oldalán újságolta el, hogy a bírósági döntés értelmében azonnali jogvédelmet kapott a főváros a kormányzattal szemben. Ezzel megtiltotta az államnak, hogy Budapest számlájáról több pénzt emeljen le, mint amit forrásként biztosít a városnak.

„Érvényt szereztünk a budapestiek akaratának” – írta Karácsony Gergely bejegyzésében, amelyben beszámolt arról, hogy a bíróság azonnali jogvédelmet adott Budapestnek a kormányzattal szemben.

– Az állam mondhatja a fővárosnak, hogy nem adok egy fillért sem, de a fővárostól nem veheti el a pénzét. Amíg pereskedünk, addig minden hónapban levonnak havi négymilliárd forintot a kasszából. Mi már túl vagyunk azon, hogy visszakapjunk a pénzeket, már befizettük – mondta Karácsony Gergely az ATV Egyenes beszéd című műsorában arra reagálva, hogy a bíróság a mai napon döntött, és azonnali védelmet ítélt a fővárosnak. 

– Havi négymilliárd nagyon sok. A bíróság azért támogatta a kérelmünket, mert a jogszabályi körülmények között a főváros nem tudja biztosítani a törvény által rászabott adósságot. A törvény a mai naptól érvényes, a védelem ott van az önkormányzatunk mellett. Azonnali védelmet kaptunk, mely azt jelenti, hogy türelmet kaptunk, míg nem dől el a vita – folytatta a főpolgármester.  

Szöllősi Györgyi, az Egyenes beszéd műsorvezetője azonban arra figyelmeztette Karácsony Gergelyt, hogy Kiss Ambrus azt mondta, nem is volt pénz a főváros számláján, amit le lehetett volna vonni. Karácsony erre elmondta, igen, a előző hónapban inkasszálták a számlájukat és hitelt is felvetettek velük, hogy ki tudják fizetni a adósságot. 

A kérdésre, hogy mi lesz a hitellel, a főpolgármester úgy válaszolt: „márciusban és szeptemberben kapjuk az adófizetéseket, de év végén nem lehet adósságunk. A mostani döntés segít. Az képtelenség, hogy ilyen bevételekből ilyen közszolgáltatásokat lehessen finanszírozni. Amiről beszélgetünk az, hogy a város képes-e gazdálkodni vagy sem. A bíróság most azt mondta, várhatunk. 

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.