Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

A Bolondmese szürreális világa

A Dunatáj Alapítvány az alkotókkal közösen tartott sajtótájékoztatót a készülő Bolondmese című televíziós játékfilmről. Bicskei Zoltán vajdasági író-rendező falusi környezetben játszódó pusztai balladája a XX. század első felében játszódik, mégis időtlen gondolatokat fogalmaz meg a kisemmizett emberekről, akik ki merik mondani az igazságot. A Bolondmese főszereplője egy falusi bolond, akit a helyiek elkergetnek otthonából, így a legelésző állatok között kell élnie a pusztában.

2024. 05. 16. 8:00
Bolondmese
Szarvas József a Bolodmese egyik főszereplője. Fotó: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az autentikus helyszíneken, nagyrészt Magyarkanizsán forgó film gyártását a közölt adatok szerint 297,85 millió forinttal támogatja a Nemzeti Filmintézet. A nyolcvanperces televíziós játékfilm forgatása júniusban kezdődik és reményeik szerint jövő ősszel fejeződik be. A Bolondmese operatőre K. Kovács Ákos, producerek: Czutor György és Péterffy András, közreműködik Bakos Árpád (koboz, prímtambura, ének). A két főszereplő, Szarvas József és Kovács S. József is részt vett a sajtóeseményen, ahol megosztották személyes élményeiket és érzéseiket a filmmel kapcsolatban. 

Bolondmese
Kovács S. József a készülő Bolondmese című játékfilm szereplője. Forrás: Facebook

A Bolondmese

A sajtótájékoztató meghívójának mottója nem véletlenül Ágh István Gyümölcsfáim délibábja című verséből vett részlet: 

„Az ős gyümölcsös néhány fája áll még, / s nélkülem terem annyi év után, / mezők öbléből messzire világít, / mint egy valószínűtlen délibáb…”

A producer szerzői filmként jellemzi a Bolondmesét, amely Bicskei Zoltán rendező-forgatókönyvíróhoz fűződik. A vajdasági születésű, eredetileg grafikus végzettségű filmest egy bolondokról szóló mesejáték inspirálta, amit jó barátja, Berecz András állított színpadra ógörög és középkori példák alapján.

A rendező elmondta, hogy a mesejáték elindított benne egy folyamatot, ami a gyermekkori emlékeire támaszkodik. Falusi bolondok, kisemmizett, perifériára lökött emberek képei merültek fel, amelyek rímelnek az alakoskodónak nevezett népi figurákkal is. 

Egy időtlen történet kezdett benne derengeni. 

– Kezdetben rajzokat és kollázsokat készítettem, és a képek alapján alakultak ki a figurák és a jellemek – mondta. Elmondása szerint egy szürreális világ tárul fel a filmben. Adott egy falu közössége, ami ma már nehezen elképzelhető. 

Főszereplője egy falusi bolond, akit a helyiek elkergetnek otthonából, így a legelésző állatok között kell élnie a pusztában. A bolondság nem vidám állapot a számára, hanem fájdalmasan keserű, mert ő az, aki ki meri mondani az igazságot, ahogy ez a jó bolondokhoz illik. A másik motívum, ami szintén megfogalmazódik a történetben az örök édenhez kapcsolódik. Mint mondta, ekkor számukra a paradicsom a szülővárosuk volt és a Tisza homokszigetecskéi, amelynek ellenpárja a város széli puszta volt.

A rendező a Vajdaság északkeleti részén található Magyarkanizsán nőtt fel, amit egyik oldalról a puszta, a másikról a Tisza övez. Örök ihletforrás számára ez a vidék, ahol annyi fa sincs, mint a Hortobágyon.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.