Élő közvetítés
Cseh Köztársaság
ÉLŐ
Törökország
Grúzia
ÉLŐ
Portugália

Románia felfedezte a mi ékkövünket, súlyos balkáni árat fizethet Torockó

Megjelent az MCC Magyar Összetartozás Intézete Látkép című sorozatának 4. része. Balázs D. Attila írása most Torockóról szól, ahonnan a járvány után elmaradoztak a magyar utazók. A csodás fekvésű erdélyi falu emiatt viszont súlyos balkáni árat fizethet.

Forrás: Magyar Összetartozás Intézete2024. 05. 16. 7:56
Forrás: Torockó főtere a Székelykővel és román lobogóval. Fotó: Wikipedia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Torockó Erdély azon helyszíne, amely a magyarság számára különleges, már-már zarándokhelyi jelentőségű. Nem véletlenül készültek már a XIX. század végén csodás képeslapok róla és környékéről. 

Havasok rejtett városkája

Erdély legszebb fekvésű településére, Torockóra már Orbán Balázs is kikacsintott A Székelyföld leírása című korszakos munkájában a XIX. század közepén. A kikacsintásból ráadásul igen részletes és olvasmányos rész született, pedig Torockó közigazgatásilag nem is tartozott a legnyugatibb székely székhez, a közeli Aranyosszékhez. Ezt a sokat látott íróembert, aki bejárta Erdély minden zugát, valósággal lenyűgözte a hely. Mint írja: „Alig van bérczes kis honunkban helység, mely természetrajzi, történelmi, de főleg népéleti tekintetben annyi érdekeltséget tudna költeni, mint Toroczkó; alig van hely, mely az észleletre hálásabb tért nyujtana, mint a havasoknak ezen rejtett városkája” – írja Balázs D. Attila a tanulmányában.

Az első torockói, egyben torockószentgyörgyi képeslaptípus 1899-ből. Forrás: Balázs D. Attila: Torockó és környéke régi képeslapokon, 2.

Elmaradt magyar zarándokok

A pandémia lezárta a határokat, megnehezítette a torockói magyar „zarándokok” dolgát. Mindeközben a belföldi turizmusra összpontosító Románia felfedezte a mi ékkövünket.

Őrizzük meg tehát Torockó magyarságát, ehhez viszont tennünk kell! A környéknek szüksége van a magyar turistára, a magyar beszédre, a magyar érdeklődésre. Mert Erdélyre is ugyanúgy érvényes a mondás: csak egyszer hibázhatunk 

– ezzel a mondattal zárul  MCC Magyar Összetartozás Intézete Látkép című sorozatának 4. része.

A teljes cikket ITT olvashatják.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.