Mintha a harmadik világban járnánk – gyomtérkép készült a fővárosról

Befejeződött a Metropol fotópályázata, amelyet Budapest, a gyomok fővárosa címmel hirdettek meg.

Magyar Nemzet
Forrás: Metropol2023. 09. 01. 8:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Befejeződött a Metropol fotópályázata, amelyet Budapest, a gyomok fővárosa címmel hirdettek meg. Ennek részeként a szerkesztőség olyan képeket várt, amelyek jól ábrázolják azt, hogy utóbbi időben mennyire elárasztotta Budapestet a gyom, éppen akkor, amikor nagy nemzetközi fesztiválok és sportesemények házigazdái voltunk.

A lap cikke szerint sok száz fotó érkezett pályázatra, amelyekből mutatóba 

egy gyomtérkép is készült. 

Ezen jól látszik, hogy egész Budapestet érinti a probléma, de a Ferihegyről bevezető úttól a Nagykörúton át a turistanegyedekig, a legfrekventáltabb helyeket is elönti a gaztenger.

A dobogó harmadik fokára a Róbert Károly körúti aluljáró bejáratáról készült kép került fel, amelyet körös-körül ellep a gyom.

Forrás: Metropol

A második helyezett egy, a Kökinél készült kép lett, amely egy parkoló mellett készült. 

Forrás: Metropol

Az első helyezett pedig Bárdos Tamás képe lett, a fotó az új atlétikai stadionról készült a budai oldalról.

Forrás: Metropol

A Metropol beszámolója szerint a pályázat kapcsán egy kertész is felkereste őket, aki szerint a jelenlegi állapot nem néhány hét mulasztásának a következménye, és kihat a következő évekre is. Mint fogalmazott, az elhanyagolt területek ontják a gyommagokat, amik elárasztják a várost, a gyom, az invazív növények kiszorítják a füvet és a virágokat, dísznövényeket. 

Ennek a helyrehozatala hónapok, talán évek munkája lesz és rengeteg pénz 

– mutatott rá. Hozzátette: a pázsitfű kipusztul, a hosszú távú ökológiai hatások pedig még évek múlva is érezhetők lesznek. A szakember kitért arra is, miszerint a szakmaiság hiánya nagyon sokat ártott például a méhlegelők ügyének is, ami valóban egy környezetbarát, jó koncepció, de azt jelenti, hogy gondozott vadvirágszigeteket hozunk létre a zöldfelületeken, nem pedig hagyjuk elburjánzani a gyomot – szögezte le.

Borítókép: Parkoló a Kökinél (Fotó: Metropol)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.