Réges-régi, történelmi jelentőségű kápolnát újítottak fel a Dunakanyarban

A templom ma is fontos szerepet tölt be a valódi kapcsolatok ápolásában, a közösségek összetartásában.

Forrás: MTI2023. 09. 10. 14:44
SZUNAI Miklós; VITÁLYOS Eszter
Visegrád, 2023. szeptember 10. Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára a felújított 250 éves Mária-kápolna avatásán Visegrádon 2023. szeptember 10-én. A barokk kápolna helyreállítását az Emberi Méltóság Tanácsa kezdeményezte és a szervezet fõtitkára, Szunai Miklós a magánvagyonából hozatta rendbe. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amíg a Nyugat országaiban templomokat zárnak be, alakítanak át méltatlan módon különböző hasznosításra, addig nálunk új templomok épülnek és a régiek közül is többet helyreállítanak. 

Az ilyen munkálatok során bizonyosodik be, hogy milyen ereje van a hitnek és az értékteremtő összefogásnak

fejtette ki Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára vasárnap Visegrádon, a felújított 250 éves Mária-kápolna átadása alkalmából mondott beszédében.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a visegrádi országok (V4) a mostanra felújított kápolna közelében kötöttek együttműködési megállapodást, és ennek a közösségnek ma is fontos szerepe lehet a nemzetközi politika színterén.

A kápolna azt is szimbolizálja, hogy Európában a keresztény értékek megőrzéséért a V4-ek, ha eltérő mértékben is, de micsoda erőfeszítéseket tesznek mutatott rá Vitályos Eszter.

SZUNAI Miklós; VITÁLYOS Eszter
Fotó: Balogh Zoltán

A barokk kápolna helyreállítását az Emberi Méltóság Tanácsa kezdeményezte, és a szervezet főtitkára, Szunai Miklós a magánvagyonából hozatta rendbe. A Duna partján álló kápolnát a török uralom után az 1700-as években a Visegrádra települt svábok építették meg. Megfordult itt például 1897-ben Ferenc József császár és király, aki feleségével, Erzsébet királynéval vett itt részt szentmisén. A kápolna állapota az elmúlt évtizedekben leromlott, ezt hozták most helyre magánerőből.

Borítókép: A kápolna oltára (Fotó: MTI/ Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.