Új módszerrel gyógyítaná a magyar egyetem a fogínybetegségeket

Az új magyar eljárással a szervezet saját immunválaszára építve szünteti meg a gyulladást.

Magyar Nemzet
2023. 09. 04. 10:20
Fogíny
Forrás: Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljesen újnak számító módszert fejlesztenek a fogágybetegségek kezelésére a Semmelweis Egyetemen (SE). Az intézmény közleménye szerint a fogakon a nem megfelelő és nem rendszeres tisztításkor néhány nap alatt réteg képződik, az ebből kialakuló fogkő baktériumtartalma és felszíne irritációt okoz, amelyre a szervezet ínygyulladással reagál. A folyamat eleinte visszafordítható: a fogkő eltávolításával megszüntethető a gyulladás, azonban ha tartósan fennáll az irritáció, az íny és a csont visszahúzódását is okozhatja. Ha nem kezelik, a fogágybetegség évtizedek alatt a fog elvesztésével is járhat.
 

– Az új eljárás lényege, hogy a terápia nem a baktériumokat célozza, hanem a szervezet saját immunválaszára építve szünteti meg a gyulladást. 

A kutatók a fehérvérsejtek egy csoportját, az úgynevezett makrofágokat veszik célba, amelyek egyik fajtája a gyulladásos tünetetek csökkenéséért felelős, míg a másik felerősíti azokat. Utóbbiak inaktiválása, illetve gyulladást enyhítő makrofággá alakulásának elősegítése a cél, amit folsav-ezüst komplex alkalmazásával érnek el, célzottan a gyulladásban lévő sejtekbe juttatva azt – olvasható a közleményben, amelyből az is kiderül, hogy 

a sejtbejutásról a folsav gondoskodik, a makrofágok elpusztításáért pedig a baktérium- és vírusölő tulajdonságairól is ismert ezüst felel, amelyet a folsavhoz kapcsolnak.


Tájékoztatásukban idézték Géczi Zoltánt, az SE fogpótlástani klinikájának adjunktusát, az új módszert leíró tanulmány első szerzőjét, aki elmondta, a folsav a sejtanyagcsere-folyamatok egyik fontos résztvevője, ám a szervezet nem képes előállítani, ezért kívülről kell bevinni azt. – A laboratóriumi kísérletek már folynak, az elkészült terméket szájvíz vagy gél formában a szájüregben alkalmazzák majd a fogkőeltávolítás és sebészeti kezelés kiegészítésére – ismertette. Jelezték, a teszteléstől és az engedélyeztetési folyamatoktól függően ez körülbelül két-három év múlva történhet meg.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.