Vádat emeltek egy korábbi főnyomozó ellen

Az egykori kormánytisztviselő akár több évet is kaphat.

Magyar Nemzet
Forrás: Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség2023. 09. 04. 9:52
Justice,And,Law,Concept.male,Judge,In,A,Courtroom,With,The bíró, kalapács
572416810 Fotó: everything possible
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatali visszaélés miatt vádat emeltek vádat egy volt kormánytisztviselő ellen, aki hivatalos adatokat adott át egy arra nem jogosult embernek – adta hírül az ügyészség.

A vádlott főnyomozó beosztásban dolgozott egy dunántúli nyomozóhatóságnál 2018 év végéig. 

Még az év őszén bűnüldözési adatokkal is dolgozott, amelyek közül egy nyomozásban kiküldött megkeresésre érkező választ átadott egy olyan cégvezetőnek, aki arra nem volt jogosult.

Az adatokat megkapó személy egy olyan céget vezetett, amely adószakértőként vállalta a nyomozással érintett kft. adatainak ellenőrzését. A cégvezető így meg nem ismerhető adatokhoz jutott hozzá.

Az adatokat megszerző gazdasági társaság a főnyomozóként dolgozó vádlottat 2019. január 1-jétől adójogászként alkalmazni akarta. Az erre vonatkozó megállapodást 2018 októberében írták alá, az adatok jogellenes átadása ezután történt meg. 

Az adatok átadásával a férfi jogtalan előnyt biztosított későbbi munkaadójának.

Az ügyészség a férfi ellen hivatali visszaélés bűntette miatt emelt vádat, amely bűncselekmény büntetési tétele három évig terjedő szabadságvesztés. Az ügyben az érdemi döntést várhatóan a Győri Járásbíróság fogja meghozni – közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Everything possible)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.